Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kouzelný svět Malého prince. V plzeňské Papírně probíhá výstava ilustrátorky Elišky Podzimkové

Z výstavy Malý princ foto: Archiv Elišky Podzimkové

Interaktivní výstava s rozšířenou realitou Malý princ známé výtvarnice Elišky Podzimkové se po úspěchu u nás i za hranicemi přesouvá do Plzně. Díky velkorysým dispozicím multifunkčního prostoru Papírna bude výstava větší než dříve.
  5:00

Výstavě dominují obrázky z knížky Malý princ, které Eliška Podzimková připravovala na Islandu. Jak je pro její tvorbu typické, jde o kombinované fotografie s ilustracemi. Obrázky ožívají prostřednictvím AR (augmented reality) aplikace ARTIVIVE, která je volně ke stažení do chytrých telefonů.

Malý princ

Výstavu Malý princ již navštívilo přes 20 000 lidí – v Praze, Vídni, Litvínově, Opavě, Domažlicích či v Ostrově. V Plzni se zabydlí v industriálním prostoru bývalé papírny na Slovanech od .3 března do 1. května. 

Například obrázek z pilotní kabiny letadla se začne hýbat tak, že letadlo prolétává krajinou, pilot manévruje a vše podkresluje zvuková stopa. Součástí výstavy jsou interaktivní instalace. Odvážlivci mohou třeba vnořit ruce do obrovského mechového vejce, najít a ohmatat ukryté zvířátko a následně jej zkusit nakreslit.

„Koncept výstavy je vytvořit kouzelný svět Malého prince, který zapůsobí nejen na oči, ale i další lidské smysly. Cílem je především odstřihnout návštěvníky od každodennosti a aspoň na chvíli je vrátit do dětství,“ říká Eliška Podzimková.

Autor: