Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Man Bookerovu cenu získal autor Satanského tanga Krasznahorkai

USA

  18:30
LONDÝN - Prestižní literární ocenění, mezinárodní Man Bookerovu cenu, letos získal maďarský spisovatel László Krasznahorkai. Je již šestým držitelem této ceny, která se uděluje každé dva roky. Krasznahorkai je známý hlavně svými díly Satanské tango a Melancholie odporu.

László Krasznahorkai foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Letos byli ve finále na cenu navrženi autoři z deseti zemí, kromě Maďarska také z Libanonu, Guadeloupe, Mosambiku, Indie, USA, Libye, Konžské republiky a Jihoafrické republiky. Podle pravidel se smí o cenu ucházet jakékoli anglicky psané dílo nebo dílo dostupné v anglickém překladu.

Jeho romány jsou děsivé i krásné

Krasznahorkai (61) se proslavil romány Satanské tango a Melancholie odporu. Předsedkyně poroty, která o udělení ceny rozhodovala, Marina Warnerová uvedla, že Krasznahorkai je vizionářský spisovatel, mimořádně výřečný, který zachycuje strukturu současné existence ve scénách, které jsou děsivé, neobvyklé, šokujícím způsobem komické a často úžasně krásné.

Vítěz si odnáší peněžitou odměnu 60.000 liber (téměř 2,2 milionu Kč). Cena také zvyšuje prodej knihy, a to nejen vítěze, ale i ostatních finalistů.

László Krasznahorkai je šestým držitelem této ceny. První dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare, druhou o dva roky později nigerijský spisovatel Chinua Achebe. Třetí oceněnou se v roce 2009 stala kanadská povídkářka Alice Munroová. Jako čtvrtý cenu získal americký spisovatel Philip Roth (2011) a předloni ho následovala jeho krajanka Lydia Davisová.

irl mik

Autor: