Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Manželské etudy Heleny Třeštíkové vychází jako kolekce šesti DVD

Kultura

  18:44
PRAHA - Před třiceti lety vstoupila dokumentaristka Helena Třeštíková do života šesti manželských párů, aby déle než šest let sledovala jejich lidské i partnerské zrání, proměny jejich vztahu v konfrontaci s každodenní realitou a osud snů, s nimiž do manželství vstupovali.

Helena Třeštíková foto: Viktor ChladLidové noviny

Nikdo si tehdy nepomyslel, že bude Třeštíková v pracovním a osobním kontaktu s hlavními protagonisty i po tolika letech. Kolekce šesti DVD Manželské etudy + po dvaceti letech, vydávaná k příležitosti životního jubilea Heleny Třeštíkové, bude v prodeji od 8. července. DVD vydávají Helena Třeštíková, Negativ a Česká televize.

Riziko a nejistota
Nápad zachytit několik prvních let v životě mladých manželství se zrodil v Krátkém filmu, kde Třeštíková kdysi pracovala. „Byl to první cílený pokus o časosběrné dokumentární natáčení a tím i velké riziko a nejistota, protože s takovým typem natáčení nebyly žádné zkušenosti," říká Helena Třeštíková. První etapa natáčení skončila v roce 1986 a výsledkem byl cyklus šesti filmů Manželské etudy vysílaný Českou televizí a dva celovečerní filmy pro kina Z lásky a Hledání cest.

V roce 1999 se začalo znovu točit a televize v roce 2006 odvysílala opět šestidílný cyklus tentokrát pod názvem Manželské etudy po dvaceti letech. Odvysílání etud vyvolalo nebývalý divácký ohlas, zejména pátý díl v pořadí, kdy na konci natáčení tragicky zemřela dcera hlavní hrdinky Marcely. Osud této ženy byl pak zpracován v samostatném filmu Marcela a do kin byl uveden na jaře 2007.


Půlku svého života

Manželské etudy + po dvaceti letech

Manželské etudy + po dvaceti letech DVD kolekce obsahuje šest disků, na nichž jsou vždy dva dokumenty z cyklů Manželské etudy a Manželské etudy po dvaceti letech věnované jedné manželské dvojici.

Ivana a Pavel (35 a 55 min.)
Zuzana a Vladimír (37 a 54 min.)
Marcela a Jiří (35 a 58 min.)
Zuzana a Stanislav (35 a 57 min.)
Mirka a Antonín (45 a 61 min.)
Ivana a Vašek (35 a 57 min.)

Obraz 4:3, zvuk mono, titulky české pro neslyšící, anglické Cena: 599 Kč Vydávají: Helena Třeštiková, Negativ, Česká televize Distribuce: Sony Music Entertainment

Šest náhodně vybraných dvojic, které se braly na pražské Staroměstské radnici v letech 1980 a 1981, se lišilo povahami, sny i představami, přesto si však byly v mnohém podobné. Všichni byli dětmi své doby a poměrů, takže vstupovali do manželství velmi mladí a mnohdy nezralí, bez zajištěného zázemí a často v očekávání rodičovství. Výsledkem se stala mozaika příběhů – Ivana a Pavel, Zuzana a Vladimír, Marcela a Jiří, Zuzana a Stanislav, Mirka a Antonín, Ivana a Vašek – z nichž každý je mimořádně otevřenou a intimní výpovědí o jednom obyčejném, přesto ale jedinečném životě, dohromady však mají hodnotu mnohem vyšší. Podávají totiž unikátní zprávu o anatomii manželství, o jeho hodnotě, obětech, které vyžaduje, a ceně, kterou za něj platíme.

S projektem filmů o manželských párech strávila Helena Třeštíková přesně půlku svého života. „Moje životní téma je: jak smysluplně žít a naplnit svůj život. O tom jsou všechny mé filmy a o tom teď velmi intenzívně přemýšlím i já. O usilování, jeho podobách a výsledcích. O záměrech a jejich naplňování. Taky o pokoře," uvedla Třeštíková.

Časosběrným dokumentům se věnuje nepřetržitě. V současné době například dokončuje poslední film z triologie Marcela, René a Katka. Za film René získala Třeštíková cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument roku 2008. Ve filmu Katka sleduje režisérka už třináct let dívku, která několik let neúspěšně bojuje se svou závislostí. „Drogy jsou velkým tématem naší doby a já doufám, že náš film by mohl přispět k silnějšímu vědomí, o jak mocného a nebezpečného nepřítele se jedná," řekla Třeštíková. Film Katka bude uveden do kin 2. prosince tohoto roku.

Autoři: