Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Masaryk nemá být jen prázdný symbol, řekl Klaus a zahájil výstavu

Kultura

  13:22
PRAHA - První československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk by neměl být jen idealizovanou modlou a prázdným symbolem, který ztratí své lidské rozměry. Při zahájení výstavy, která přibližuje všední život Masaryka na Pražském hradě, to řekl prezident Václav Klaus.

Prezident Václav Klaus s manželkou na zahájení výstavy foto: ČTK

"Obávám se, že ten kamenný Masaryk, který na nás opět shlíží z
nejrůznějších piedestalů, se stává pro mnohé pouhým prázdným symbolem, poněkud zidealizovaným a dobovými zájmy upravovaným velikánem, do něhož jsme si i my v posledních dvaceti letech začali zvykat transponovat vše, co v naší moderní politické tradici považujeme za dobré a správné," řekl Klaus.

Hrad proto podle Klause chce nyní veřejnosti Masaryka představit nejen jako velkého státníka, ale poodhalit i "soukromou, téměř intimní" stránku jeho života na Hradě, kde Masaryk s rodinou bydlel od nástupu do prezidentského úřadu až do své smrti.

Zahájení výstavy

Expozici, která ukazuje mimo jiné úplný rodokmen Masarykovy rodiny, jeho korespondenci týkající se chodu "hradní domácnosti" nebo vybavení jeho bytu, připravily prezidentská kancelář a Správa Pražského hradu ke 160. výročí narození zakladatele československého státu.

Při této příležitosti se o víkendu pro veřejnost otevře také Masarykova knihovna a některé další interiéry Hradu, které jsou běžně uzavřeny. Oslavy výročí chystá Správa Pražského hradu také v Lánech.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!