Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Loutkařský festival Mateřinka v Liberci nabídne unikátní přehlídku profesionálních divadel

Vlk to zkouší na Karkulku. Liberecké Naivní divadlo bude na Mateřince reprezentovat inscenace Michaely Homolové Babička Červené Karkulky má dnes narozeniny! foto: ND

Na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše se bude příští týden vznášet sloní vzducholoď Elefantelin. Herci z Naivního divadla v ní několikrát denně (od středy do soboty) odehrají své aeronautické představení. To bude součástí loutkářského festivalu Mateřinka, který se koná od 13. do 17. června.
  5:00

Oblíbený festival, jenž se koná každým druhým rokem, nabízí výběr toho nejlepšího ze současného loutkového divadla pro děti předškolního věku. V divadelním kontextu jde o zcela unikátní přehlídku profesionálních loutkových divadel, protože jako jedna z mála v Evropě se zaměřuje výhradně na tvorbu pro diváky předškolního věku.

Do festivalového programu, který je soutěžní, jsou vybírána představení statutárních divadel, nezávislých souborů, privátních skupin i sólistů. Z nich pak na závěr navrhne pětičlenná odborná porota k ocenění ta nejzdařilejší.

Letošního 27. ročníku se zúčastní devatenáct divadel a skupin, kromě českých dorazí i soubory z Belgie, Dánska, Německa a Slovenska. Během pěti festivalových dní čeká diváky více než čtyřicet představení, která se uskuteční na různých místech po celém Liberci. Kromě Naivního divadla se bude hrát v Divadle F. X. Šaldy nebo v základní umělecké škole. Několik produkcí včetně dvou workshopů proběhne pod širým nebem v zahradách Jedličkova ústavu a Oblastní galerie Liberec či na náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Kromě loutkového divadla se mohou v Liberci a okolí těšit na doprovodný program v podobě koncertů, výstav, filmové projekce, workshopů či slavnostního průvodu v maskách a kostýmech, kterým pořádající Naivní divadlo festival 13. června v 15 hodin zahájí.

Mateřinka Liberec 13.–17. června

Na Mateřince se tradičně představí velká část domácích loutkových scén, například pražský Minor přiveze pohádku Jana Jirků Princ na bílém koni volně inspirovanou Zlatovláskou, Buchty a loutky nabídnou Tři zlaté vlasy děda Vševěda a Punch a Judy, tentokrát budou maňáskové zápasit se smrtkou. Se svým Andělením přijede i Drak z Hradce Králové. Autorka a režisérka Veronika Poldauf Riedelbauchová všem předvede, co se stane, když domů nečekaně spadne anděl.

S další autorskou inscenací Tajemná zahrada přijede Divadlo U Staré herečky Jany Vyšohlídové, která bude vyprávět, jak trpaslíkovi v zahradě vyroste divná květina. Ivana Bílková v Nádherném úterý na motivy poetické knížky pro děti od Daisy Mrázkové ukáže, že příčina smutku jednoho člověka může být zdrojem radosti jiného člověka.

Brněnské divadlo Radost nabídne Lesní fantazie Braňo Mazúcha, Divadlo loutek z Ostravy se představí půvabnou pohádkou Jak byla vosa Marcelka ráda, že je, kterou napsal Michal Čunderle a zrežíroval Martin Tichý. Plzeňská Alfa přiveze klasickou báchorku O zlaté rybce o tom, že kdo chce všechno, nakonec nedostane nic, a Uši pro princeznu Markéty Lábusové má připravené pražské Studio Damúza.

Hostitelské Naivní divadlo nabídne úspěšnou a originální variaci na známou pohádku Babička Červené Karkulky má dnes narozeniny!, magický Kabinet zázraků neboli Orbis pictus a hudební večer s názvem Naivní tančírna.

V druhé části festivalu je připravené Neformální setkání skalních loutkářů ve skalní horolezecké aréně ukryté v samém centru Liberce. Nabízet se bude pivo a buřty, Buchty a loutky a hip-hop DJ set KUNG-FUCIU5 Live.

Také zahraniční část přehlídky slibuje lecjaká povyražení. Z Bratislavy dorazí Slovenské bábkové divadlo s inscenací Okololo, která dokáže, že vše kolem nás je kulaté nebo v kruhu. Dánský soubor Teatret om přiveze nonverbální performanci pro nejmenší Kočka, pták, ryba. Theater der Spiegel z Antverp se předvede Usmrkaným nosem, inscenací o zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu a to vše inspirováno Gogolovým Nosem a operami Händela, Purcella, Offenbacha a dalších. A z Berlína přijede duo Florschütz & Döhnert a nabídne inscenaci Velká bedna a malý orchestr o tom, co všechno lze rozhýbat na jevišti.