Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec Matthew Perry. Chandler z Přátel se utopil ve vířivce

Kultura

  6:46aktualizováno  21:50
Zemřel americko-kanadský herec Matthew Perry. Perry se celosvětově proslavil rolí Chandlera Binga v seriálu Přátelé. Podle zdrojů serveru TMZ se herec utopil ve svém domě ve vířivce. Na místě tragické události nenašli drogy a podíl na smrti nemá nikdo další, tvrdí server. Některé zpravodajské servery spekulují, že příčinou úmrtí byl infarkt. Perrymu bylo 54 let, celoživotně bojoval se závislostí na lécích a alkoholu.

Server TMZ.com s odvoláním na policii napsal, že Perry byl nalezen bez známek života v sobotu ve svém domě v oblasti amerického Los Angeles. Záchranáři podle zdrojů vyrazili na místo po oznámení o zástavě srdce, a herce prý našli ve vířivce.

„Zdroje nám říkají, že dnes ráno skutečně zemřel ve svém vlastním domě po nějaké fyzické aktivitě. Záchranáři do jeho domu přispěchali kvůli srdeční zástavě, ale oživit se jim ho následně nepodařilo,“ uvedl server. Zatím nejsou informace o tom, že by existovalo podezření na cizí zavinění. Vyšetřování stále probíhá a policie zatím oficiální příčinu smrti nepotvrdila. Zprávu ze svých zdrojů uvádí i Los Angeles Times.

Perry svůj poslední příspěvek na Instagramu sdílel 23. října, souhrou osudových okolností je na snímku zachycený se sluchátky na uších, jak se za tmy dívá na město právě ve vířivce. „Teplá voda bublající kolem vám dělá dobře? Jsem Mattman,“ napsal k záběru.

Oh, so warm water swirling around makes you feel good? I'm Mattman

23. října 2023 v 8:58, příspěvek archivován: 29. října 2023 v 4:17

„Příčina Perryho smrti může být známa až po nějaké době, ale v tuto chvíli není podezření na cizí zavinění,“ sdělila deníku Los Angeles Times policie.

„Jsme zdrceni tragickou ztrátou našeho milovaného syna a bratra,“ uvedla rodina. „Všichni jste pro něj tolik znamenali a my si vážíme toho obrovského přílivu lásky,“ poděkovala jeho fanouškům.

Herec si získal srdce diváků po celém světě jako představitel svérázného Chandlera Binga, kterého v deseti sériích Přátel ztvárnil ve všech 234 epizodách. Jak poznamenává agentura AP, seriál z let 1994 až 2004 z něj udělal jednu z nejvýraznějších postav Hollywoodu po boku kolegů z Přátel - Jennifer Anistonové, Courteney Coxové, Lisy Kudrowové, Matta LeBlanca a Davida Schwimmera.

Seriál Přátelé (v originále Friends) se od svého prvního uvedení na obrazovky stal kulturním fenoménem. Skupina mladých Newyorčanů, která se zrodila v hlavách scénáristů Davida Cranea a Marty Kauffmanové, ovlivňovala účesy, oblékání i způsoby chování mnoha lidí. Třeba sestřih Anistonové, představitelky Rachel, kopírovaly ženy a dívky po celém světě.

Vzorem se stalo také to, jak spolu šest kamarádů, zprvu dvacátníků bez závazků - a časem i s nimi - v Přátelích žije, mění se a dospívá. Vývoj byl patrný i na postavě Chandlera, který léta strávil bezstarostnými hrami se spolubydlícím Joeym (LeBlanc) a na konci seriálu je z něj otec dítěte a manžel Moniky (Coxová) stěhující se na předměstí New Yorku.

Fanoušky si jeden z nejúspěšnějších televizních projektů vysílaných na přelomu století našel i u dalších generací a dodnes patří k oblíbené nabídce streamovacích platforem.

Zahrál si ale i v řadě filmů, z nichž mezi nejznámější patří komedie Jen blázní spěchají, kde jeho partnerkou byla Salma Hayeková, či snímek Můj soused zabiják, kde vystupoval po boku Bruce Willise. Naposledy se před kamerou při natáčení jedné minisérie podle TMZ objevil v roce 2017.

„Jsme zdrceni ze smrti našeho přítele Matthewa Perryho,“ uvedla podle Los Angeles Times v prohlášení společnost Warner Bros. Television Group, která seriál Přátelé produkovala.

„Matthew byl neuvěřitelně nadaný herec a nesmazatelná součást rodiny Warner Bros. Dopad jeho komediálního génia pocítil celý svět a jeho odkaz bude žít v srdcích mnoha lidí. Toto je srdcervoucí den a my posíláme svou lásku jeho rodině, jeho blízkým a všem jeho oddaným fanouškům,“ uvedla firma.

Herec celoživotně bojoval se závislostí na lécích a alkoholu. A právě nekonečná smyčka opakující se léčby a závislosti je hlavním námětem jeho memoárů, které vyšly loni v listopadu.

Perryho memoáry s názvem Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing (Přátelé, milenky a ta velká, příšerná věc) jsou napsané s neředěnou upřímností po desetiletích snahy udržet své problémy v tajnosti. „Jsem starý narkoman zahnaný do kouta,“ řekl Matthew Perry tři dny po oficiálním vydání memoárů. „Mám úzkostné stavy s příměsí deprese.“

Toto byl Matthew Perry v číslech. Od svých 26 let žil střídavě ve střediscích pro léčbu závislostí a mimo ně. Čtrnáctkrát byl na odvykačce. Pětašedesátkrát absolvoval detoxikační program – poprvé ve svých 26 letech, dva roky poté, co naskočil do deset let natáčeného seriálu Přátelé. Podstoupil 14 operací a více než šest tisíc sezení Anonymních alkoholiků, i když v jeho případě anonymita nepřipadala v úvahu, napsal list The Washington Post.

V memoárech Perry napsal, že utratil sedm milionů dolarů, tedy v přepočtu asi 168,5 milionu korun, za odvykací léčbu v mnoha světových pětihvězdičkových střediscích. Nyní přiznává, že to bylo pravděpodobně ještě o dva miliony dolarů víc.

Během třetí řady Přátel, zhruba v letech 1996–1997, podle svých vzpomínek bral 55 analgetik Vicodin denně a zhubl na 58 kilo. Naopak o téměř 50 kilo víc vážil v dobách, kdy denně vypil litr vodky.

Prášky a alkohol zneužíval během všech sérií Přátel – s výjimkou deváté řady, která byla jediná, za kterou byl nominován na cenu Emmy.

Perry měl na place často takovou kocovinu, že když se jeho postava – sarkastický, upjatý Chandler Bing – potřebovala přesunout z gauče ke stolu, „musel jsem se ujistit, že se o něco opírám rukou, abych se netřásl“, uvedl v pamětech.

Po skončení Přátel se Perry snažil prosadit s jinými projekty. Jeho seriál Go On ale skončil v roce 2013 hned po první sezoně. Objevil se ještě v seriálech jako Studio 60, Dobrá manželka či Město žen, kde hrál po boku „Moniky“ Courteney Coxové. Do svého seriálu Terapie online si ho pozvala zase „Phoebe“ Lisa Kudrowová (více zde).

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!