Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na fórum Meltingpot přijede „Ledový muž“ Wim Hof, expremiér Bhútánu i filozofka Hogenová

Autor knihy Ledový muž Wim Hof, známý sportovec a lektor foto: Profimedia

PRAHA/OSTRAVA - Po dvouleté vynucené koronavirové přestávce proběhne nejen festival Colours of Ostrava, po jeho boku se ale také vrací mezinárodní fórum Meltingpot.
  5:00

„Jsme přesvědčeni, že dva roky koronavirové pandemie nebo události ve světě jako válka na Ukrajině ještě podtrhují důležitost našeho fóra v současné době. Věříme, že návštěvníci budou mít o to větší potřebu o věcech, které se dějí nejen okolo nás, ale i v nás, mluvit a diskutovat,“ říká na úvod kurátorka fóra Meltingpot a zároveň ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Meltingpot

Na devíti diskusních scénách se při jeho pátém ročníku představí od 13. do 16. července více než 200 řečníků z celého světa - výrazné osobnosti vědy, umění, žurnalistiky, osobního rozvoje a mnoha dalších oborů.

K hlavním letošním hostům letos patří známý „Ledový muž“, sportovec a lektor Wim Hof. Je nositelem 21 světových rekordů, mezi něž patří výstup na horu Kilimandžáro v šortkách, stání v nádobě naplněné kostkami ledu déle než 112 minut, uplavání vzdálenosti 66 metrů pod vrstvou ledu, vis na jednom prstu ve výšce 2 000 m nebo uběhnutí maratonu v poušti Namib bez přísunu tekutin.

V Ostravě se také představí bývalý bhútánský premiér Tshering Tobgay, který vnímá hrubé národní štěstí jako zásadní ukazatel prosperity státu. Ekonomickému růstu nadřazuje také ochranu přírody, klimatu a demokracie. Wim Hof i Tshering Tobgay přijíždějí na fórum Meltingpot za podpory České spořitelny.

Ledový muž a voda, která rozklepe zuby. Guru otužilců Wim Hof v exkluzivním rozhovoru radí, jak posílit imunitu

„Jsme moc rádi, že na letošním Meltingpotu budou právě tito dva hosté mezi klíčovými řečníky, protože v České spořitelně podporujeme sebevědomí a víru v sebe sama. A právě Wim Hof dokonale vystihuje podstatu našeho komunikačního konceptu „Jste silnější, než si myslíte“, který má inspirovat k tomu, abychom více věřili vlastním schopnostem. Další důležitou součástí naší dlouhodobé strategie je prosperující společnost a zde je výborným příkladem index štěstí, o kterém nám řekne více náš druhý host a řečník Tshering Tobgay,“ vysvětluje Radomil Štumpa, šéf aktivace značky a strategických partnerství v České spořitelně.

Operace mozku po čuchu. Otevřel hlavu a hledal, vzpomíná na začátky svého otce neurochirurg Vladimír Beneš

Vedle nich na fóru Meltingpot vystoupí například britský horolezec Jamie Andrew, který i když přišel o ruce i nohy, neustále se aktivně horolezectví věnuje, dále belgický herec, expert na komunikaci a lektor Neurolingvistického programování Frederik Imbo, německý filozof a transhumanista Stefan Lorenz Sorgner, britský spisovatel, lektor osobního rozvoje Matt Jardine, německý odborník na vzdělávání a spisovatel Sönke Ahrens, francouzský fotograf a „Tarantino dokumentárního filmu“ Vincent Moon.

Ale také představený buddhistického kláštera ve Skotsku Lama Yeshe Rimpoche, exprezident Estonska Toomas Hendrik Ilves, americký výzkumník, futurista, odborník na budoucnost práce a vzdělávání John Moravec, australský autor bestselleru Dalajlámova kočka David Michie, oceňovaný britský básník, prozaik, dramatik, redaktor Lemn Sissay, historik Igor Lukeš nebo ekvádorský ochránce amazonských pralesů Agustin Allpa Grefa.

Co urychlí stařeckou demenci? Neurochirurg Beneš nejmladší odpovídá na to, čím si poškozujeme mozek

Z České republiky se návštěvníci mohou těšit například na filozofku a fenomenoložku Annu Hogenovou, jadernou fyzičku Danu Drábovou, reportéra Jakuba Szántó, sociologa Daniela Prokopa, chirurga Tomáše Šebka, psychoterapeuta Honzu Vojtka, neurochirurga Vladimíra Beneše či popularizátora kryptoměn Petra Máru.

Filozofka Anna Hogenová.

Program bude probíhat na řadě scén - například na Global stage věnované světu okolo nás, který se neustále mění a staví před každého z nás stále nové výzvy. Naopak Good Life stage se stane oázou klidu uprostřed ruchu festivalu a bude věnována józe, meditaci, seberozvoji, terapii, přednáškám, workshopům a speciálním koncertům.

Gamechangers scéna nabídne příběhy lidí - podnikatelů, odborníků i dobrodruhů, kteří aktivně mění nebo změnili svět kolem nás. Na Europe stage rozeberou evropští a čeští aktéři nejaktuálnější dění v Evropské unii, které se týká každodenního života každého z nás. Zapomenout nesmíme ani na tradičně populární literární scénu Kosmas/Argo.

Meltingpot a festival Colours of Ostrava

Mezinárodní fórum Meltingpot proběhne od 13. do 16. července 2022 po boku festivalu Colours of Ostrava v úchvatném industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. K hlavním festivalovým lákadlům patří The Killers, Twenty One Pilots, Martin Garrix, LP, Franz Ferdinand, Kings of Convenience, Meduza, Inhaler, Larkin Poe, Modest Mouse, Phoebe Bridgers, Princess Nokia, Sleaford Mods, Hiromi, Wardruna a řada dalších. Vedle zahraničních i domácích kapel nabídne festival tradičně bohatý doprovodný program - divadla, workshopy, filmy či výtvarné instalace. Čtyřdenní a jednodenní vstupenky, které platí i na scény fóra Meltingpot, jsou v prodeji ve festivalovém e-shopu a v sítích GoOut a Ticketportal.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...