Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Metalová ikona 90. let přijede Prahu přesvědčit, že Bůh je dobrý

Kultura

PRAHA - V Praze poprvé vystoupí experimentální projekt Ala Cisnerose ze stonermetalových ikon Sleep, Om. Přivítá je klub Matrix v úterý 2. února, jako předkapela zahraje Lichens.

OM foto: archiv Drag CityReprofoto

Když se na konci 90. let rozcházeli Sleep, ikony stoner metalu 90. let, těžko někdo věřil, že se muzikantům ještě bude chtít překračovat vlastní stín. A přece. Zatímco geniální kytarista Matt Pike dal dohromady High on Fire a začal válcovat pódia se stejnou vervou jako jeho ex kapela, rytmická sekce Chris Hakius (bicí) a Al Cisneros (baskytara, zpěv) založila v roce 2003 experimentální projekt Om, ve kterém představili "odvrácenou stranu doom metalu".

Debut Variations on a Theme vyšel v roce 2005 u Holy Mountain, později značku Om zaštítilo ještě několik vydavatelství: Southern Lord vydali Pilgrimage, které bylo magazínem Mojo zvoleno za "Undergroundové album roku 2007", Drag City pak letošní novinku God is Good. Tu už Cisneros natočil s novým bubeníkem, Emilem Amosem z Grails. O zvuk desky se postaral Steve Albini a výrazně se na ní podílel také Rob Lowe, bývalý člen 90 Day Men. Ten ostatně Om se svým sólovým, experimentálně ambientním projektem Lichens doprovází na jejich evropském turné a společně vystoupí i v Praze. Jeho zatím poslední album Omns vyšlo v roce 2007 na labelu Kranky a je to přesně rok, co jej představil naživo také u nás.

Za sebou mají Om split se Six Organs of Admittance a Current 93 a rozhodně není náhoda, že 7'' Rays of the Sun / To the Shrinebuilder vydal label Neurot Recordings. Ostatně tento sedmipalec dal jméno projektu, který Cisneros sdílí se Scottem Kellym z Neurosis, Scottem "Wino" Weinrichem a Dalem Croverem z Melvins. Eponymní debut vydali Shrinebuilder v říjnu 2009.

Síla Om dřímá především v intenzivních, byť bohužel nepříliš častých živých vystoupeních. Zakládají si na perfektním zvuku, na tom, aby všechno bylo stejně perfektně nahlas, a aby žádného fanouška ani na vteřinu nenapadlo litovat, že jsou v kapele jenom dva hudebníci. Ostatně o mnohém vypovídá také údaj v "sounds like" na jejich mySpace: (((((((VIBRATIONS)))))))).

Autoři: