Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Karlovarský festival letos ocení Polívku. Organizátoři zveřejnili vizuál

Kultura

  16:42
Na 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který se bude konat od 1. do 9. července, obdrží jedno z ocenění herec, dramatik, scenárista a režisér Bolek Polívka. Konkrétně Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary za přínos filmu. Festival na jeho počest uvede snímek Zapomenuté světlo.

Bolek Polívka foto:  Michal Šula, MAFRA

Boleslav Polívka proslul jako bavič, široké veřejnosti jsou známé jeho televizní pořady Manéž či Bolkoviny. Zvládá ale i role vážné, například za postavu faráře ve zmíněném filmu Zapomenuté světlo a za své angažmá ve snímku Musíme si pomáhat dostal Českého lva. Polívka se z výjimečného mima stal jedním z nejobsazovanějších filmových herců, spolupracoval s mnoha slavnými režiséry, s Věrou Chytilovou, Janem Hřebejkem či Jurajem Jakubiskem.

Jako filmový herec Polívka debutoval v roce 1966 ve snímku pro mládež Kočky neberem. Po několika televizních filmech byla jeho výrazným počinem Balada pro banditu (1978), následovaly i další ztvárnění divadelních představení Poslední leč (1981) či Šašek a královna (1987), v němž hrál se svou tehdejší ženou Chantal Poullainovou. K dalším známým Polívkovým filmům patří Kalamita (1981), Sedím na konári a je mi dobre (1989), Něžný barbar (1989) nebo Kytice (2000).

Momentka z 55. ročníku karlovarského filmového festivalu (22. srpna 2021)

V rámci svého 56. ročníku bude Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary pokračovat v tradici premiér klasických českých filmů, které byly vybrány pro digitální restaurování. Pro letošní rok je připraveno uvedení dalšího zásadního titulu československé nové vlny, filmové adaptace románu Milana Kundery Žert, kterou natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš.

Organizátoři festivalu dále představili oficiální vizuál nového ročníku. Autory jsou Jonatan Kuna a Zuzana Lednická ze Studia Najbrt. „Letošní plakát festivalu je nejen černobílou, ale i barevnou ilustrací a oslavou toho, co společně každoročně prožíváme na začátku léta na karlovarské kolonádě mezi hotely Thermal a Pupp. Najděte si svého Wallyho, ale mnoho dalších postav spojených s festivalovou historií,“ říkají k nezvykle pestrému a detailnímu vizuálu autoři.

Festival si dále v novém celoročním projektu KVIFF Talents dal za cíl nacházet talentované tvůrce a podporovat „vznik kreativních audiovizuálních projektů s vysokou mírou originality a mezinárodní ambicí“. V rámci programu budou vybraným tvůrcům poskytnuty finanční prostředky na vývoj, mentoring od odborníků i možnost prezentovat se na festivalu před potenciálními producenty. Přihlášky pro aktuální výzvu jsou otevřené do 22. května.

Oficiální plakát 56. ročníku karlovarského filmového festivalu

Karlovarský festival vyjadřuje plnou podporu ukrajinským filmařům a festivalovým organizátorům, a proto bude hostitelem programu Works in Progress 13. ročníku filmového festivalu Oděsa, který se vzhledem k válce na Ukrajině nemůže konat. Na karlovarském festivalu se uskuteční pod názvem OIFF WIP Selection.

Autoři: , ,