Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Michael Cunningham představuje v Praze novou knihu

Kultura

  20:35
PRAHA - Americký spisovatel, autor slavného románu Hodiny a držitel Pulitzerovy ceny Michael Cunningham, se v Praze v Americkém centru setkal se svými čtenáři a s fanoušky literatury. Čeští čtenáři mají ještě možnost se s autorem setkat v pátek ve Viole a v sobotu v kavárně Louvre.

Americký spisovatel Cunningham se v Praze sešel se svými čtenáři foto: ČTK

S prezidentem Festivalu spisovatelů Michaelem Marchem a s hosty hovořil o knize By Nightfall (S příchodem noci), která v jeho zemi vyšla letos v září. Zároveň přečetl úryvek z právě vznikající novely.

Cunningham přijel do českého hlavního města na pozvání Nadačního fondu Festival spisovatelů Praha. S českými čtenáři se sejde ještě v pátek ve Viole a v sobotu v kavárně Louvre.

Americký spisovatel Cunningham se v Praze sešel se svými čtenáři

Kniha By Nightfall zatím nebyla do češtiny přeložena. Ve svém edičním plánu ji má nakladatelství Odeon. Podle Marche je to román velmi poetický a člověk si ho vychutná, když si ho přečte vícekrát a pomalu. Velkou roli prý v něm hraje použití jazyka a času. Román pojednává o newyorském obchodníkovi s uměním Peteru Harrisovi, který se ocitá v určité krizi. Je sice šťastně ženatý a relativně úspěšný, přesto cítí, že mu něco chybí.

Cunningham byl v kontaktu s českými čtenáři uvolněný a příjemný. Vtipkoval a povzbuzoval hosty k otázkám. Lidé se ptali na různé detaily z jeho předchozích knih a na inspiraci. Celý večer byl v anglickém jazyce.

Michael Cunningham

Je nositelem prestižní Pulitzerovy ceny, obdržel ji v roce 1999 za román Hodiny, který byl s úspěchem i zfilmován. V roce 2002 ho natočil britský režisér Stephen Daldry, hlavní roli spisovatelky Virginie Wolfové si v oscarovém snímku zahrála Nicole Kidmanová.

Cunningham zatím napsal šest románů, z nichž kromě Hodin dosud česky vyšly dva - Domov na konci světa a Vzorové dny. Všechny tři vydal Odeon.

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...