Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Michal Gabriel v Bechyni vystavuje plastiky predátorů

Kultura

  8:00
BECHYNĚ - V zámeckém pivovaru v Bechyni připravili výstavu soch pražského výtvarníka Michala Gabriela. Výstava zahrnuje plastiky, které Gabriel vytvořil v posledních letech a jejichž společným jmenovatelem jsou predátoři. Vedle zvířat - dravých ptáků či žraloka, uvidí návštěvníci třeba člověka - bojovníka nebo jezdce.

Hráči. Z výstavy Michala Gabriela v Českých Budějovicích (2009) foto: MAFRA - Ladislav Němec

Michal Gabriel

Třiapadesátiletý výtvarník se narodil v Praze, kde absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu, v roce 1987 pak na Akademii výtvarných umění obor sochařství. Byl zakládajícím členem výtvarné skupiny Tvrdohlaví. V roce 1995 získal cenu Jindřicha Chalupeckého. V 2001 byl habilitován docentem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 2007 zvolen děkanem Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně a v roce 2009 jmenován profesorem.

Gabriel je mimo jiné spoluautorem pavilonu indonéské džungle v pražské zoo, Smečky před divadlem v Trutnově, koní na náměstí v Praze 6 Dejvicích nebo třeba ocelové kašny v Hradci Králové a třech bronzových žraloků v River Park v Bratislavě.

Jihočeši ho znají z projektu Umění ve městě - jeho stádo červených koní se prohánělo po Sokolském ostrově. Gabriel se účastnil desítek výstav a zastoupení má ve státních i soukromých sbírkách.

Výstavu doplňují i díla z 80. let

"Zajímavým oživením bechyňské výstavy bude zapojení tří divokých či postmoderních Gabrielových děl z 80. let do kontextu výstavy, která motivicky souvisí s predátoří a figurální ikonografií, a která dokládají kontinuitu sochařova myšlení," řekl kurátor výstavy Martin Dostál. Ze sbírek Alšovy jihočeské galerie zaujme dvoumetrový Poutník z roku 1987, který je svým způsobem předobrazem současných Hráčů - bojovníků, či jedno z klíčových děl této epochy - zuřiví Tři psi z roku 1985 ze slavné brněnské Tutschovy sbírky, uvedl.

Gabrielova výstava podle kurátora rozhýbe prostředí bechyňského muzea a svým důrazem na jednotící strukturu soch ze skořápek vlašských ořechů vytvoří také zajímavou konfrontaci ke zdejším keramickým sbírkám. Výstava, která začala včerejší vernisáží, potrvá do konce září.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!