Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Porevoluční česká poezie má svůj unikát. Nevzpomíná s nostalgií, i smrt umí odlehčit - a vy byste si jej měli přečíst


Miloš Doležal je básník samorost | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Premium Recenze
Ta knížka je navenek nenápadná: čistá obálka, nějakých sto stránek. A přitom jde o výbor z poezie za víc než čtvrtstoletí. A jaké poezie! Ačkoli se bibliografie Miloše Doležala, básníka, prozaika, publicisty, historika, scenáristy i editora, nedávno třiapadesátiletého, zejména v posledních letech rozrostla o desítky položek, tahle by neměla zapadnout. Patří jasně k nejlepším. Na samý vrchol. Jmenuje se Trnem rejnoka.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Doležal je v české poezii po roce osmdesát devět jistota, samorost, unikát. Píše zvláštní kombinaci zemitosti až syrovosti a jemného, dojemného lyrismu. Roste vždycky z konkrétního, ze jmen, dat, událostí, prostě z fakticity, dokumentu. Zpracovává hlavně moderní československé dějiny, všecky totality, které tady panovaly od druhé republiky po devětaosmdesátý rok, všecky vykloubené režimy, které deformovaly skutečnost lhaním a zanícenými bludy. A pracuje vždycky s konkrétním příběhem, s jedinečným osudem – ať známým, či neznámým, ať obecně sdíleným, anebo privátním.

Bližší je mu vesnice než město, spíš vertikála než horizont. Jakkoli je žánrově všetečný, metodu nemění. Když píše o životě a díle faráře Josefa Toufara (Jako bychom dnes zemřít měli), strůjce „číhošťského zázraku“, kterého přičinliví režimní fízlové umlátili v padesátém roce k smrti, občas básní, kreslí magický obraz. Když píše o své předčasně zemřelé manželce Janě (Jana bude brzy sbírat lipový květ), je nejen elegikem, ale místy i dokumentaristou konkrétních situací, jedinečných chvil.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...