Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Místo 5 hodin jen 90 minut. V Bayreuthu hrají Wagnera ve zkratce

Kultura

  15:00
BERLÍN - Pro ty, kdo nemají v úmyslu strávit pět hodin posloucháním jediné opery, nabízí festival v Bayreuthu rovněž zkrácené verze největších děl Richarda Wagnera. Festival byl zahájen jako vždy 25. července a trvá letos až do 28. srpna.

Richard Wagner je v Bayreuthu přítomen i v podobě instalace německého umělce Ottmara Hoerla foto: ČTK/AP

Zelený vršek, na němž se nachází Festivalové divadlo (Festspielhaus) postavené samotným Wagnerem, berou útokem skladatelovi obdivovatelé, kteří mnohdy čekali až deset let, než se na ně dostaly vstupenky. Děti a nezasvěcenci pak mohou využít dvou nabídek, jež jsou pro ně připraveny, píše agentura AFP.

Vstupenky jdou na dračku

Operace "Wagner pro děti", s níž byla spojena velká očekávání, tak přináší verzi opery Tristan a Isolda zkrácenou z pěti hodin na pouhých 90 minut. Stejně tak malé avantgardní divadlo nabízí celou tetralogii Prsten Nibelungův zkrácenou z 16 na pouhé čtyři hodiny.

"Wagner pro děti" byla jedna z prvních novinek, které zavedla Katharina Wagnerová, pravnučka skladatele, když převzala vedení festivalu se svou nevlastní sestrou Evou Wagnerovou-Pasquierovou v roce 2009. Jejím cílem je umožnit dětem, aby se seznámily s Wagnerovým dílem, a vychovávat tak budoucí generace milovníků opery. Úspěch byl obrovský a vstupenky jsou vždy na internetu během několika minut rozprodány. Na tato představení se rádi podívají i dospělí.

Od vzniku této iniciativy tu byly uvedeny verze plné fantazie Bludného Holanďana (2009), Tannhäusera (2010), Prstenu Nibelungova (2011) a Mistrů pěvců norimberských v loňském roce.

Kapesní verze Prstenu

U příležitosti letošního dvoustého výročí narození Richarda Wagnera se letos bude znovu hrát také "kapesní" verze Prstenu Nibelungova, kterou v roce 1990 vytvořil britský dirigent David Seaman, kde autorem scény je Francouz Philippe Arlaud.

Nejde o žádnou parodii, nýbrž o zkrácenou inscenaci pro ty, kdo Wagnera teprve objevují. Respektuje se zde přísně zápletka, od krádeže Zlata Rýna až po Siegfriedovu smrt v Soumraku bohů.

Díky dekoracím a rekvizitám může Arlaud klást více důraz na lidskou dimenzi Wagnerovy tetralogie, než na bohy, obry a skřety.

Zkrácené provedení vedlo k tomu, že se každý pěvec ukáže hned v několika rolích. Německý tenorista Tilman Unger je postupně Siegfriedem, Siegmundem a Frohem. Sopranistka Magdalena Branlandová představuje Brünnhildu i Wellgundu, americký barytonista Gary Martin naprosto plnohodnotně zpívá Wotana i Gunthera a francouzský barytonista Jean-Marc Salzman exceluje v rolích Albericha i Fasolta.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...