Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Všechny květy světa na Klenové. Výstava začíná na zámecké chodbě a pokračuje venku

Paní Anna Kůstová, obraz Václava Siky z roku 2016 foto: Galerie Klenová

Téměř osmdesát uměleckých děl reprezentujících naši současnou výtvarnou scénu rozdělila trojice kurátorů klatovské galerie na několik míst. Pro jejich prezentaci si kromě zámku Klenová a nedaleké sýpky vybrali také okolní venkovní areál, kde jsou vystaveny sochy od Magdaleny Jetelové, Moniky Immrové, Aleše Hnízdila, Pavla Opočenského a dalších čtyř autorů.
  5:00

České umění v první dekádě 21. století

Expozice Všechny květy světa, zahrnující zhruba první dekádu 21. století, je však především výstavou obrazovou. Na její sestavě se podílejí zejména malíři a kreslíři, v menší míře i fotografové a tvůrci videoartu. Výběr témat a jejich zpracování má nejrůznější podoby. Tvorba desítek generačně rozdílných autorů odhaluje škálu individuálních přístupů.

Úroveň děl tak velké přehlídky s tolika různými výtvarnými projevy nemůže být úplně vyrovnaná, občasné výkyvy jsou přirozeným průvodním jevem. Prezentovaná kolekce je o to zajímavější, nepůsobí dietně a nudně. Celkově lze výstavu hodnotit jako velkou podívanou, jejíž bonus spočívá právě ve vytvoření ucelené představy o výtvarném umění v Čechách v daném období.

VŠECHNY KVĚTY SVĚTA

Zámek Klenová

Do 27. srpna

Díla pocházejí z majetku Galerie Klatovy/Klenová a jsou prozatímním zakončením výstavního cyklu, jehož ambicí bylo představit galerijní sbírky. Předchozí čtyři instalace mapovaly podobným způsobem práce výtvarníků vzniklé od 60. let minulého století. Podle Jiřího Machalického, jednoho z kurátorů, jsou tentokrát díla rozdělena především podle technik, jimiž byla vytvořena. Práce na papíře si lze prohlédnout na zámku, kde jsou pro ně zajištěny vhodné klimatické podmínky a kam se podle Machalického lépe hodí i stylově.

Sýpka má syrovější a podstatně větší interiér, snese monumentálnější obrazy, robustnější sochy, efektněji tu vyzní moderní média, která by na zámku působila poněkud nepatřičně. Název výstavy vyvolává asociaci s básní Jaroslava Seiferta, byť to nebyl záměr. Další z kurátorů Petr Krátký (třetím je Michal Lazorčík) navrhl pojmenovat celou expozici podle vystaveného grafického listu Miry Gáberové a vyjádřit tak pestrost a rozmanitost instalace.

Výstava začíná už na zámecké chodbě, kde v prvním patře upoutají pozornost návštěvníků čtyři pastelkou vyvedené postavy Kateřiny Adamové jako příslib další podívané. Je těžké vybrat z plejády více či méně slavných jmen několik autorů a uvést je jako příklad toho, co lze na zdejší výstavě vidět. Na zámku se totiž představuje devětadvacet výtvarníků, sýpka jich hostí dokonce třiapadesát.

Vedle autorů, kteří vystavují opakovaně a jejichž jména jsou často citována, nabízí expozice i kvalitní díla mediálně méně protřelých tvůrců (např. Marie Filippovové, Michaely Thelenové, Terezy Severové, Zuzany Kantové, Michaely Maupicové, Sofie Švejdové, Františka Hodonského, Jana Knapa, Jiřího Petrboka, Jakuba Janovského a mnoha dalších). Přehlídka je tím divácky ještě přitažlivější.

A sympatické na výstavě je i to, že poměr mužských a ženských tvůrců je vyrovnaný. Všichni vystavující jsou se stručným životopisem uvedeni v doprovodném katalogu, kde jsou vyobrazena jejich díla, a to ve větším rozsahu, než se mohlo vejít do prostor zámku a sýpky.

Nelze si nevšimnout a nepochválit, že Galerie Klatovy/Klenová je jednou z mála galerií v republice, která je schopna vydat katalog k výstavě ke dni vernisáže, jak je tomu u renomovaných zahraničních výstavních síní. A katalog Všechny květy světa, koncipovaný jako bohatě ilustrovaný průvodce tvorbou všech zúčastněných, je navíc obzvláště povedený.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč