Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Moretti: Dnes je snazší natočit film. I špatný

Kultura

  7:00
PRAHA - Dosti vážné obavy o budoucnost kvalitních filmů má prý italský režisér a herec Nanni Moretti, který převzal při zahájení letošního Febiofestu cenu Kristián za přínos světové kinematografii.

Nanni Moretti na páteční tiskové konferenci v Praze foto: ČTK

Festivalový průřez Morettiho tvorbou nabídne nový film Máme papeže i oceňované drama Synův pokoj, za něž dostal před lety Zlatou palmu v Cannes. Na tamním festivalu bude Nanni Moretti letos předsedou poroty. Francii má podle svých slov rád, protože je to země, kde stále kvete filmový průmysl i filmové umění.

Herec a režisér Nanni Moretti (vpravo) ve snímku Synův pokoj

"V porotě festivalu v Cannes jsem proto, že mě zajímají díla mých kolegů," řekl na páteční tiskové konferenci v Praze. "To není v tomhle oboru úplně samozřejmé, ale já na ostatní filmaře zvědavý jsem. A věřím, že u ostatních porotců to bude také tak."

Filmy Nanniho Morettiho na Febiofestu

Apríl

Bianca

Drahý deníčku

Máme papeže!

Mše skončila

Palombella Rossa

Synův pokoj

Více informací na www.febiofest.cz

Z přístupu filmového publika v rodné Itálii Moretti příliš nadšený není. Sám je vlastníkem kina, kde promítá filmy podle svého vkusu. "Mladí lidé ale do mého kina nechodí. Když už, tak chodí do jiného kina a na jiný typ filmů. Mému publiku bylo před dvaceti lety třicet a teď je mu padesát..."

I nové filmové technologie jsou podle Morettiho dvousečná zbraň. "Dnes je mnohem snazší točit filmy. Ale i špatné filmy. Bude to teď tak, že mnohem víc lidí bude točit, aniž by přemýšleli nad používanými prostředky. A když o nich nepřemýšlíte, nevědomky přejímáte způsob, jak jsou natáčeny filmy v dnes dominující sféře, totiž v televizi," varoval filmař.

Autor: