Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Muchova Slovanská epopej se zatím stěhovat nebude, rozhodla radnice

Kultura

  9:59aktualizováno  15:53
MORAVSKÝ KRUMLOV - Muchova Slovanská epopej zatím zůstane na Moravě. Radnice Moravského Krumlova vydala na základě požadavku Muchovy rodiny předběžné opatření, které převoz obrazů zakazuje. Manipulovat se s nimi nebude do té doby, než se určí, komu vlastně patří.

Slovanská epopej foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf řekl, že zástupci Prahy už s krumlovským starostou mluvili. Podle Wolfa a Muchovy nadace vydal Krumlov pouze rozhodnutí o zachování pokojného stavu, což mu umožňuje občanský zákoník. "Nyní řešíme s právníky, jestli má takové rozhodnutí nějaký právní dopad," uvedl Wolf.

"Nyní řešíme s právníky, jestli má takové rozhodnutí nějaký právní dopad," uvedl. Na úterý plánuje pražská radnice tiskovou konferenci.

Případné manipulaci zabrání policie
Pokud by chtěla nyní Praha s obrazy manipulovat, měla by jí v tom, podle právního zástupce Muchovy rodiny Tomáše Davida, zabránit policie. Pokud se Praha proti rozhodnutí odvolá, bude o záležitosti rozhodovat nadřízený orgán - v tomto případě krajský úřad. Kdyby odvolání nebylo úspěšné, musela by se Praha domáhat svých práv prostřednictvím žaloby u soudu.

Restaurátoři Galerie hlavního města Prahy, kteří pro Slovanskou epopej měli dnes do Moravského Krumlova jet, jsou nyní zmatení a nevědí, co mají dělat.

"Ta informace o předběžném opatření je pro nás naprosto nová. Zatím vůbec nevíme, co se bude dít dál," řekla serveru Lidovky.cz tisková mluvčí galerie Michaela Moučková.

Jako starostu mě to netěší, soukromě ano
Jaroslav Mokrý z pozice starosty Moravského Krumlova nemá z rozhodnutí radnice radost. "Já jsem podepsal v dobré víře, že Praha je vlastníkem, předávací protokol a dohodu o spolupráci s Galerií hlavního města Prahy. Předběžné opatření tedy nyní ruší i tento můj podpis. Já se tedy musím sklonit před rozhodnutím městského úřadu," řekl serveru Lidovky.cz starosta. "Soukromě mě to ale těší," dodává Mokrý.

Zákaz platí až do vyřešení právních nejasností spojených s darovací smlouvou z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval.

Komu vlastně epopej patří?
Muchova rodina tvrdí, že darovací smlouva není právně účinná. Praha podle ní měla na výslovnou žádost slavného malíře postavit pro epopej výstavní pavilon, což ale dosud neučinila. Tím prý nenaplnila základní podmínky spojené s darovací smlouvou.

Proto je podle potomků Muchy nutné, aby nyní padlo rozhodnutí o tom, kdo je majitelem slavného díla tvořeného 20 obrazy.

Epopej je vystavena v Rytířském sále krumlovského zámku. Muchovi potomci se v neděli obrátili na nejbližší správní orgán, jímž je radnice v Moravském Krumlově, aby manipulaci s dílem do vyřešení nejasností zakázal.

Jak se s epopejí nakládalo:

1919 - Prvních 11 pláten epopeje bylo vystaveno v pražském Klementinu.
1920-1921 - Výstava zárodku epopeje sklízela úspěchy na expozicích v New Yorku a Chicagu.
1928 - Obrazy přešly pod správu Galerie hlavního města Prahy, kompletní epopej byla na pět let vystavena v tehdy právě dokončeném Veletržním paláci.
1933-1963 - Obrazy byly před zraky veřejnosti skryty v depozitáři, od roku 1950 byly umístěny v zámku v Moravském Krumlově.
1963 - Slovanská epopej byla opět vystavena, a to v ústraní na zámku v Moravském Krumlově. Například v roce 1980 bylo jedno z plátem zapůjčeno na velkou Muchovskou výstavu v Paříži, v roce 1994 pak bylo 14 ze 20 pláten představeno v kostele Stein v dolnorakouské Kremži.
1994 - Pražský primátor Jan Koukal oznámil, že město chce pro epopej do tří let nalézt vhodné prostory. Uvažovalo se třeba o Břevnovském klášteře či památníku na Vítkově, později se ve hře objevily Klementinum nebo restaurace Expo 58 na Letné.
2001 - Praha schválila záměr umístit Slovanskou epopej na Výstavišti. Nejprve se uvažovalo o Průmyslovém paláci, v roce 2005 pražští radní schválili výstavbu nového pavilonu. Nejblíže k realizaci mělo později přemístění do Křižíkova pavilonu, nic z toho se ale neuskutečnilo.
2010 - Veřejnosti byly představeny návrhy na nový pavilon pro Slovanskou epopej, nová galerie by mohla stát na vrchu Vítkově, před Národním zemědělským muzeem na Letné či v místě bývalého Stalinova pomníku taktéž na Letné. Od září měly být obrazy dočasně vystaveny ve Veletržním paláci, dnes ale radnice v Moravském Krumlově prozatím zabránila jejich stěhování do Prahy.

Autoři: ,