Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Mudrc Daniel Higgs zavítá na svém evropském turné i do Prahy

Kultura

  7:30
PRAHA - Part Chimp, The Paper Chase, Mudhoney nebo Haymarket Riot... I v záplavě skvělých koncertů skvělých kapel občas zasvítí světlo, které zastíní všechno kolem. Skutečný talent.

Daniel Higgs foto: DischordReprofoto

Daniel Higgs, potetovaný mudrc s letitou houní pod bradou, který se nejen svým zjevem vymyká běžnému pojetí rockové hvězdy. Narozený v roce 1964 v Baltimore, ve městě se sedmkrát vyšším procentem vražd než je americký průměr, už od útlého věku rozvíjel svou osobnost mnoha směry – hudba, výtvarný umění, poezie, tanec. Všechny tyhle složky se později promítly do jeho tvůrčí činnosti.

Kapela Reptile House, kterou v 80. letech založil, upoutala pozornost Iana MacKaye, který kapele následně vydal singl na svém legendárním labelu Dischord Records. Se spoluhráčem Asou Osbornem potom Higgs v roce 1987 založil Lungfish. Ti za sebou zanechali jedenáct desek (deset z nich právě na Dischordu) a jejich minimalistický přístup ke skládání hudby, spojený s výjimečnými texty a projevem Daniela Higgse, zůstane zaevidovaný jako jedna z nejzajímavějších věcí, co americká punková scéna přinesla.

Prázdnou skořápkou
Daniel Higgs se ovšem nevěnoval pouze Lungfish. S Asou Osbornem natočili desku vedlejšího projektu The Pupils a sám Higgs působí jako všestranný umělec. Stal se uznávaným tatérem (ačkoliv tetování se už nevěnuje, podle jeho slov se tattoo scéna nenávratně vzdálila dřívějšímu étosu a zůstala jen prázdnou skořápkou), výtvarníkem a jeho sólové desky přitahujou další a další lidi.

Vydal několik náhravek (pod hlavičkama Cone Of Light, Daniel A.I.U. Higgs nebo Daniel Belteshazzar Higgs), často v obskurních edicích na kazetách nebo jako přílohu ručně dělaných knížek v titěrných nákladech. Za nejvýznamnější by se daly označit Ancestral Songs nebo Metempsychotic Melodies na labelu Holy Mountain (Om, Lichens, Six Organs Of Admittance, Mammatus). Na svých sólo deskách nechává Higgs rezonovat různé (často netradiční) nástroje a dává plný průchod svému zvláštnímu hlasu.

Na turné jednu z nejzajímavějších postav současné nezávislé scény a ukázkový příklad tvůrčí i životní integrity doprovází Stellar Om Source, ambientní projekt francouzské (a v NYC a v Holandsku pobývající) výtvarnice Christelle Gualdi. A za pozornost zcela jistě stojí i skupina s lakonickým názvem Štěstí – jedná se totiž o novou kapelu členů Esgmeq. Čili úspěch u dam zaručen.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!