Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Můj pes Killer je ve výběru pro Evropské filmové ceny 2013

Kultura

  15:10
PRAHA - Drama slovenské scenáristky a režisérky Miry Fornayové Můj pes Killer bylo vybráno mezi dvacítku filmů z evropské produkce, ucházejících se o ocenění v 26. ročníku Evropských filmových cen 2013. Nominace navrhují členové Evropské filmové akademie, zástupci filmových festivalů a institucí, filmoví profesionálové a kritici.

Z filmu Můj pes Killer foto: Cinemart

Konečné nominace na Evropské filmové ceny v jednotlivých kategoriích (film, režie, scénář, herec, herečka a další) budou oznámeny v listopadu, čtyři týdny před slavnostním vyhlášením cen, které se uskuteční v Berlíně 7. prosince.

Film Můj pes Killer už získal jednu ze dvou hlavních cen Tiger Hivos Award v soutěži letošního 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Rotterdamu. Byl oceněn Zlatým ledňáčkem za nejlepší český film na festivalu Finále Plzeň, získal ocenění za nejlepší režii na 18. ročníku MFF ve Vilniusu a další ceny má z festivalů v Maďarsku a Rusku.

Mira Fornayová

Absolventka pražské FAMU a NFTS v Londýně (obor hraná režie) debutovala psychologickým dramatem Lištičky (2009), které bylo vybráno do soutěže Critic´s Week na MFF v Benátkách a úspěšně uvedeno na mnoha prestižních zahraničních festivalech. Scénář Můj pes Killer byl vybrán na Berlinale 2010 pro Co-Production Market, v roce 2009 získal slovenskou Cenu Tibora Vichty za nejlepší scénář a čestné uznání. Byl vyhodnocen jako jeden z nejslibnějších projektů (honorable mention) na Agora work in progress na 53. ročníku MFF v Soluni (Thessaloniki International Film Festival).

Můj pes Killer je druhým celovečerním filmem Fornayové. Vznikl ve slovensko-české koprodukci společností Mirafox producenta Juraje Buzalky a Cineart TV Prague producenta Viktora Schwarcze. Ten je rovněž producentem dramatu Poupata, oceněného Českým lvem za nejlepší film roku 2011 (a loni také zařazeným do širší nominace Evropských filmových cen). Koproducentem dramatu Můj pes Killer byla Česká televize.

Příběh ze současnosti se odehrává na moravsko-slovenském pomezí, kde se také - ve městech Skalica a Hodonín a jejich okolí - natáčel. Hlavním hrdinou je osmnáctiletý Marek (Adam Mihál), žijící s otcem alkoholikem v malém městě. Jediné autentické citové pouto má mladík ke svému psovi.

"Marek je sice antihrdina, ale mým cílem není vytvořit pouze černobílý charakter agresivního nedozrálého chlapce. Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru," uvedla Fornayová k námětu filmu, kde všechny hlavní role ztvárňují neherci.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!