Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Může se agent zamilovat?

Kultura

  13:47
PRAHA - K napínavým snímkům o lidech z nejbližšího okolí amerického prezidenta přibyl film Clarka Johnsona s názvem Strážce.

Rozkol v řadách tajné služby. Kiefer Sutherland, Michael Douglas a Eva Longoria jako trojice agentů. foto: BontonfilmReprofoto

Michael Douglas a Kiefer Sutherland se ve filmu Clarka Johnsona proměnili v kolegy z tajné služby. Zejména Kiefer Sutherland je poslední dobou v takové roli jako doma; příbuznost Strážce s úspěšným seriálem 24 ostatně evokují i pohledy do prezidentské kuchyně (někdy doslova) nebo oblíbený prvek nejistoty, kdo je zrádce a kdo křivě nařčená oběť.

Pete Garrison (Michael Douglas) kdysi vlastním tělem zachránil život prezidentu Reaganovi. Možná potom pomýšlel na raketový vzestup, který se ovšem tak docela nedostavil. Jeho pozice ale ani tak není k zahození: momentálně řídí ochranu první dámy. Brzy je zřejmé, že svůj úkol plní až příliš horlivě: mezi stárnoucím (při vší úctě k Douglasovi) drsňákem a prezidentovou manželkou (v podání Kim Basingerové) vypučel vášnivý milostný vztah. Začínají se ale dít i jiné nestandardní věci. Především je zavražděn Peteův kolega, který mu zamýšlel předat jakési tajné informace. A možná také věděl právě o ožehavém utajovaném milostném vztahu.

Střílet se dá i na nohy
Když se objeví informace, že kdosi chystá atentát na prezidenta a má při tom zřejmě spojence uvnitř tajné služby, je to pro všechny (samozřejmě s jednou výjimkou) šok.

Vyšetřování vede David Breckinridge (Kiefer Sutherland) a parťáka mu dělá čerstvá posila Jill Marinová (Eva Longoria). V jejich hledáčku se záhy ocitne i Pete... Není ale snad ani třeba dodávat, že honba za „krysou“ vyvrcholí až po mnoha peripetiích v místě a čase plánovaného atentátu.

Ke kladům filmu patří poměrně zdařile udržované napětí i některé dobře vystavěné scény. Hned na počátku v jedné z nich Breckinridge v Sutherlandově podání efektně znemožní policejní vyšetřovatele, kteří se chystají zaškatulkovat případ mrtvého agenta jako loupežnou vraždu. Bezpečně funguje dynamická kamera Gabriela Beristaina, vděčným prvkem jsou například prostřihy záběrů všudypřítomných průmyslových kamer. A plusem je pochopitelně už sama účast obou představitelů hlavních rolí, kteří jsou málokdy špatní.

Hodnocení LN: * * *

Strážce
(The Sentinel)
Režie: Clark Johnson
Scénář: G. Nolfi, G. Petievich
Hrají: Michael Douglas, Kim Basingerová, Kiefer Sutherland
Kamera: Gabriel Beristain
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra: 14. 9. 2006

Naopak vyčíst lze Strážci, vedle obehranosti zápletky i prostředí, také nedotaženost některých klíčových momentů. Udivit může například skutečnost, že agenti v tomto filmu nevědí, že při střelbě na prchajícího podezřelého jsou i jiné alternativy než jen neprůstřelná vesta nebo hlava. Ostatně ani citový život agenta a první dámy, který zde hraje důležitou roli, není vylíčen s přesvědčivostí, jakou bychom měli právo očekávat. A konečně je tu i problém, s kterým se musí utkat všechny filmy o americkém prezidentovi. Evidentně to není ten současný, kdy a kde se tedy příběh vlastně odehrává? Někdy taková licence nemusí rušit, v tomto případě vinou dosti prkenného herectví Davida Rasche poněkud ano.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!