Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Muzikál podle filmu Once je prý 'neodolatelný'

Kultura

  17:08
NEW YORK - Velmi kladné recenze získal po nedělní premiéře nový broadwayský muzikál Once inspirovaný několik let starým irským snímkem s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou v hlavních rolích.

Steve Kazee a Cristin Miliotiová v jedné ze scén broadwayského zpracování filmu Once

Například agentura AP označila představení o vztahu irského pouličního muzikanta a české imigrantky, v němž zazní jejich hudba včetně oscarové písně Falling Slowly, za neodolatelné.

Once

Muzikál podle scénáře Endy Walshe nastudoval režisér John Tiffany. Jeho předobraz, film Once o lásce irského pouličního muzikanta a české prodavačky květin natočený během pouhých 17 dnů za 150 tisíc dolarů, vydělal po celém světě 20 milionů dolarů. Ústřední píseň z něj Falling Slowly získala v roce 2008 Oscara.

Stejně jako ostatní američtí recenzenti oceňuje, že se tvůrcům podařilo do divadla věrně přenést náladu snímku, aniž by jej slepě kopírovali. "Čisté, dojemné a nápadité - takové jsou základy neodolatelné produkce, která měla v neděli premiéru a která je studií o tom, jak nádherně adaptovat film na jeviště. Toto 'Once' je v mnoha ohledech lepší než původní 'Once'," uvedl recenzent agentury.

Jako časné jaro

"Představení získává ovace ve stoje staromódním způsobem: milostným příběhem, skvělými písněmi, silnými postavami a nápaditým jevištním ztvárněním. V této fázi dějin Broadwaye to působí naprosto revolučně," napsal zase bulvární deník New York Post.

Deník The New York Times pak muzikál označuje za stejně temperamentní a překvapivý jako časné jaro, jež se vplížilo na Manhattan. Podle něj sice i v muzikálové verzi, která se poprvé představila loni na divadelní dílně v East Village, zaznívají občas pateticky vyznívající věty, díky většímu odstupu mezi jevištěm a hledištěm než mezi divákem a filmovým plátnem ale neznějí tak přehnaně. "A to, co bylo na Once vždy báječné, tedy písně a jejich provedení, tu je zesíleno," uvedl recenzent listu The New York Times.

Hlavní hvězdy představení, Steve Kazee a Cristin Miliotiová, podle něj výtečně zvládly přechod na velké broadwayské jeviště. Kazee ztvárňující Hansardovu roli "ve své pasivní postavě nachází procítěnou, klidnou erotickou energii. Jeho partnerka se zase dobře vypořádala s tím, že její role vyžaduje zpívat s cizím přízvukem.

Jen není tak dlouho o čem hrát...

Podle deníku The Los Angeles Times je jediným velkým problémem představení délka. Jednoduchý příběh podle něj nevystačí na téměř dvouapůlhodinový muzikál o dvou dějstvích. "Film nepotřeboval více než 90 minut pro dokončení této dospělé pohádky a nepotřebuje je ani tato jevištní verze," uvedl list.

Skladby Irglové a Hansarda podle něj ale drží produkci "nad zemí v aranžmá obsahujícím kytaru, ukulele, housle a další nástroje, exotické i známé".

The New York Times si pak všímají, že v muzikálu Once na rozdíl od ostatních broadwayských produkcí zesílení zvuku hudbu nezkresluje, ale zvýrazňuje. Agentura AP pak podotýká, že muzikál obsahuje i nové písně, které ve filmu nezazněly.

Autor: