Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na hradecký Hip Hop Kemp dorazily tisíce vyznavačů hip hopu

Kultura

  7:29
HRADEC KRÁLOVÉ - Několik tisícovek fanoušků hiphopové hudby dorazilo do areálu hradeckého letiště, kde dnes odpoledne začal hlavní program devátého ročníku festivalu Hip Hop Kemp. Festival, na němž se představí stovky interpretů, vyvrcholí sobotním vystoupením Taliba Kweliho a DJ Hi-Teka ze skupiny Reflection Eternal. Řekl to dnes mluvčí festivalu Martin Boltík.

Reflection Eternal foto: Reprofoto

"V areálu jsou už tisíce lidí, kteří se zúčastnili středečního takzvaného zahřívacího večírku, hlavní program se však rozjel dnes odpoledne," uvedl Boltík. Pořadatelé očekávají, že do Hradce dorazí kolem 15.000 návštěvníků.

Skupina Reflection Eternal v letošním programu nahradí Q-Tipa, který před časem zrušil své letní evropské turné. Někteří fandové hip hopu změnu ocenili. "Ne že bych nechtěl vidět Q-Tipa, ale moje největší přání ze všech bude splněno - uvidím Kweliho a Hi-Teka na kempu. Nic víc pro mě není," uvedl jeden z fanoušků na diskusním fóru festivalu.

Festival nabízí skateboardové mistrovství i relax
Pro návštěvníky jsou připravené různé atrakce, v areálu se uskuteční například skateboardové mistrovství republiky na vertikální rampě, pokerový turnaj, k dispozici je také jezero s loďkami a písečná pláž ke koupání. Na festival se připravila i policie, která upozorňuje motoristy, že v době konání akce by měli na silnicích v okolí letiště dbát zvýšené opatrnosti.

Britská rapperka Lady Sovereign

"Pěší by neměli zapomínat chodit při levém okraji vozovky, a to nejvýše dva vedle sebe, jelikož v okolí areálu letiště nejsou chodníky," uvedla mluvčí. Policie upozorňuje návštěvníky festivalu, aby dbali na své věci, na loňském festivalu vyšetřovali několik krádeží.

Hlavní hvězdou loňského Hip Hop Kempu, na který dorazilo zhruba 15.000 fanoušků, byla britská rapperka Lady Sovereign. První ročník festivalu se v roce 2002 konal v Pardubicích, po dvou letech organizátoři akci kvůli problémům s hlukem přesunuli na Stříbrný rybník do Hradce Králové. Zájem návštěvníků byl ale tak velký, že tamní areál nestačil. Proto pořadatelé festival přesunuli na hradecké letiště.

Autoři: ,