Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Na Letné vyroste šapitó pro Cirque du Soleil, show s názvem Totem předvedou příští léto

V O2 aréně vystoupili umělci z Cirque du Soleil foto:  František Vlček, Lidové noviny

PRAHA - Světoznámá kanadská skupina Cirque du Soleil, jejíž vystoupení jsou plná akrobatických čísel, barev, světelných efektů a hudby, se příští rok vrátí do Prahy. Svoji show s názvem Totem představí od 17. července do 2. srpna na Letenské pláni, kde vyroste velké šapitó. Za pořadatele o tom ve čtvrtek informovala Janka Kellerová.
  14:20

Loni Cirque du Soleil v pražské O2 areně představil produkci nazvanou Toruk - The First Flight. „Pro chystané představení Totem postaví stanové městečko s hlavním šapitó, které má průměr 51 metrů a pojme více než 2500 diváků,“ uvedla Kellerová.

Představení Totem režírované Robertem Lepagem se odehrává na ostrově, který svým tvarem připomíná obří želvu. Představení zkoumá vazby, které člověka poutají k jinému druhu, zobrazuje jeho sny a nekonečný potenciál. Vyjadřovacími prostředky jsou především akrobatické výkony doplněné vizuálními efekty.

Od světové premiéry v roce 2010 vidělo představení Totem přes šest milionů lidí ve více než 50 městech po celém světě. Představí se v ní 48 akrobatů, herců, hudebníků a zpěváků.

Cirque du Soleil se z někdejší skupiny dvou desítek pouličních artistů stal vyhlášenou mezinárodní organizací předvádějící artistická vystoupení. Má přes 4000 zaměstnanců, včetně 1400 artistů z přibližně 50 zemí

Náročná představení Cirque du Soleil si v minulosti vyžádala i oběti z řad účinkujících. Ve Spojených státech zemřel loni po pádu na scéně akrobat během představení v Tampě na Floridě ve chvíli, kdy byl zavěšený v popruzích. Zřítil se podle nich z výšky asi šesti metrů. Smrtelný úraz utrpěla v roce 2013 v Las Vegas po pádu z výšky také jedna z akrobatek.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...