Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na Výstaviště míří akrobaté. Hvězdou LeDní Letné bude francouzský soubor Akoreacro

Kultura

  14:00
PRAHA - Přehlídka nového cirkusu, která je vánočním speciálem oblíbeného mezinárodního festivalu Letní Letná, začne 3. prosince na holešovickém Výstavišti v Praze. Uskuteční se podruhé a její hlavní hvězdou bude francouzský akrobatický soubor Akoreacro. Přehlídka s pozměněným názvem LeDní Letná potrvá až do Silvestra a uvede i dvě produkce domácího souboru Losers Cirque Company.

Soubor nového cirkusu Akoreacro (Francie) - představení Klaxon. foto: Niels Benoist

„Ve vytápěném stanu uvedou jeho členové patnáctkrát představení Klaxon spojující vrcholnou, v mnoha ohledech překvapivou a vtipnou akrobacii, s živou hudbou. Na jevišti se vystřídá šest akrobatů a pět hudebníků,“ řekl mluvčí přehlídky Jiří Sedlák.

Domácí soubor Losers Cirque Company předvede úspěšné tanečně-akrobatické představení Walls&Handbags, které bylo po premiéře na letošní Letní Letné beznadějně vyprodané, a loňský projekt The Loser(s). Prvně jmenované vzniklo ve spolupráci s režisérkou a choreografkou Janou Burkiewiczovou a režijního tandemu SKUTR a bylo inspirováno městským světem zdí a domů.

„Je to poprvé, co v rámci LeDní Letné přivážíme do Prahy zahraniční soubor,“ zdůraznil ředitel festivalu Jiří Turek. Francouzské představení Klaxon se podle něj odehrává v atmosféře, kde se obyčejné věci proměňují ve věci magické. Kombinuje časem prověřené techniky cirkusového řemesla se soudobými přístupy a výzvami.

Podle Sedláka si na LeDní Letné přijdou na své i rodiče s dětmi díky víkendovým programům s pohádkami, koledami a vánočními výtvarnými workshopy. Například 5. prosince na ně čeká mikulášská nadílka s koncertem skupiny Kašpárek v rohlíku přístupným zdarma. „Na všechny děti, které přijdou v masce Mikuláše, čerta či anděla, čeká malá odměna,“ dodal mluvčí.

Na Výstavišti nebude chybět živá hudba a řada představení pro děti vždy v sobotu a v neděli. Půjde o pohádky souborů MIMo.s. a LokVar, Divadla ANPU nebo Divadla pro malý. Vystoupí také bublinář Václav Strasser.

Zimní přehlídku zakončí 31. prosince Silvestr v šapitó. Vystoupí například Melody Boys, sólisté orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky, swingová jednička českých tanečních škol, ZIG ZAG TAP & SWING, členové francouzského souboru Akoreacro, electroswingový DJ Mackie Messer a kouzelník DJ Mikkim.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...