Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Na co do divadla

Lék na samotu. Červený balónek v Liberci má v sobě poetiku dětských knížek i nostalgii časů minulých

Z inscenace Červený balónek | foto: Naivní divadlo Liberec

Premium Recenze
Naivní divadlo v Liberci uvedlo Červený balónek podle filmu Alberta Lamorisse z roku 1956. Je pod ním podepsaná autorsko-režijní dvojice Vít Peřina a Michaela Homolová a výtvarnice Berta Doubková. Ti všichni vtiskli čtyřicetiminutové inscenaci vlastní poetiku, která sice nezapře inspiraci dobou z přelomu 50. a 60. let minulého století, ale zároveň nabízí osobitý styl. A jednoduchou hravost, která děti baví a dospěláky dojímá svou průzračností.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Stařičký film Alberta Lamorisse, v němž hlavní roli chlapečka, který běhá s červeným balónkem po pařížských ulicích, hrál jeho tehdy asi šestiletý syn, je k vidění na internetu a je třeba říct, že neztratil nic ze svého kouzla. Přinášel poezii všedního života a obyčejných věcí, které ožívají a vstupují do lidského světa.

Vlna této nové invence a hravosti na přelomu 50. a 60. let zasáhla i české umění a poprvé po roce 1948 bylo možné věnovat se i něčemu veselejšímu. Za tři roky po filmu vyšla ve Státním nakladatelství dětské knihy stejnojmenná knížka a na internetu lze na toto téma najít spoustu zjihlých vzpomínek pamětníků, které film i knížka zasáhly v dětském věku a nezapomněli.

Ale zpět k libereckému Červenému balónku, který je určený dětem od tří let, a navazuje tak na úspěšné inscenace O beránkovi, který spadl z nebe a Šššš. Šššš. Hůůů. Haf!, které také vznikly pro studiový prostor.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se