Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Skryté hrdinství. Chtěla jsem uchovat v paměti osudy volyňských Čechů, říká spisovatelka Anna Strnadová


Uchovat v paměti osudy volyňských Čechů si vytkla za cíl spisovatelka Anna Strnadová | foto: ČTK

Premium Rozhovor
Náměty hledá spisovatelka a dnes již bývalá pedagožka Anna Strnadová v historii překotného 20. století, vychází ze skutečných událostí, pečlivě skládá fragmenty vzpomínek pamětníků, z nich pak buduje románovou kroniku. Nejinak je tomu v její nové knize, kterou letos pod názvem Volyňská rapsodie vydalo nakladatelství Argo.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Svou poslední knihu jste věnovala příběhům volyňských Čechů, kteří na konci devatenáctého století přesídlovali do carského Ruska, na území dnešní Ukrajiny, za příslibem nových začátků. Je třeba dodat, že je to kniha osobní, část vaší rodiny se na Volyň odstěhovala. Nakolik se rodinná historie do knihy otiskla? Do jaké míry je autobiografická?
Knihu prolíná historie naší rodiny a rodiny Hajných. Všechny příběhy, které jsem tady ztvárnila, jsou autentické. Prababičku Fricovou přivezli rodiče na Volyň jako tříletou. Říkala, že pocházela od Jičína, praděda z otcovy strany ze Žatce. Bohužel jsem už nezjistila předky prababičky Bartošové, protože umřela půl roku před odjezdem do Čech a na Ukrajině se nedochovaly žádné záznamy. Ale podle krkonošského nářečí si myslím, že pocházela ze stejného kraje.

Lidovky.cz: Odcházeli i vaši předci za vidinou lepších podmínek k životu a hospodaření?
Prababička Fricová se vrátila do Československa a umřela, když jsem měla deset let. Pamatuji si z jejího vyprávění, že je na Volyň vyhnala chudoba. Podkrkonoší byl kraj s kamenitými políčky, která málo rodila. Sliby o úrodné půdě, na které je lákali, skončily na vykáceném lese, který si museli vymýtit. Byly to nekonečné měsíce dřiny, než se jim podařilo přeměnit lesní půdu na úrodná pole, než vykopali studnu a postavili si dům. A když se jim konečně začalo dařit, přišla jedna válka, druhá válka, banderovci a sovětský režim s kolchozy a vyvážením bohatých sedláků na Sibiř.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!