Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

„Natoč to“ podle Beastie Boys

Kultura

  11:24
Praha - Padesátka návštěvníků koncertu newyorské rapové kapely Beastie Boys vybavená amatérskými videokamerami zprostředkovala divákům v kině zážitek z předloňského koncertu ve slavné Madison Square Garden.

Beastie Boys foto: Reprofoto

Vydat oficiálně autorizovaný bootleg, tedy záznam koncertu pořízený někým v hledišti, není nijak originální. Nový je ovšem nápad natočit podobným způsobem koncertní film. Na jeho počátku stál rozmazaný klip natočený na mobilní telefon. Krátké fanouškovské video umístěné na internetových stránkách kapely zaujalo člena Beastie Boys Adama Yauche energií, která byla z nekvalitního záběru cítit.

Až se setmí, zmáčknete tlačítko

Není těžké přijít na dva další argumenty pro vznik tohoto netradičního koncertního filmu. Hiphopové koncerty, kde je obyčejně k vidění jen DJ za gramofony a postavy rozhazující rukama, nebývají samy o sobě žádnou pastvou pro oči. A potom je tu historie kapely, která vznikla z podhoubí vyznávajícího etiku DIY, tedy „udělej si sám“, kde neexistuje tlustá dělicí čára mezi kapelou a publikem.

 Tři dny před říjnovým koncertem se na webových stránkách Beastie Boys objevila výzva pro dobrovolné dokumentaristy. Dostávají jednoduchý pokyn: Jakmile se v hale setmí, zmáčknete červené tlačítko a budete točit až do konce koncertu, ať se děje cokoliv. Yauch tvrdí, že od nápadu k provedení uběhlo jen několik dní, ve střižně pak ale pod fiktivním režisérským jménem Nathaniel Hörnblowér pracoval celý rok. Kromě padesátky amatérských záznamů je film postaven na záběrech dvou profesionálních kamer. Ty vytvářejí po většinu večera „vizuální osu“, jsou hlavním párem očí.

Fanouškovské záběry z různých míst v auditoriu jsou pak nervovými buňkami hudbou vybuzeného organismu, v nějž se hala Madison Square Garden onoho říjnového večera před dvěma lety proměnila. Kamerový systém večera umožnil režisérovi vyzobávat rozinky, jimiž pak obohatil dění na pódiu. Střídá koncertní záběry s cestou na toaletu, detaily z rozjařeného publika s prodavačem hot dogů, hip hop s uklidňující hudbou ve výtahu, jímž se kapela během koncertu přepravuje. Beastie Boys připravili svým příznivcům celostní zážitek, z něhož jde, díky zběsilému tempu střídání záběrů, občas hlava kolem.

Autoři:
Témata: Beastie Boys, koncert