Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oratorium Návrat Tobiáše mohou Pražené vidět v Plečnikově kostele Na Vinohradech

Dagmar Šašková v oratoriu Návrat Tobiáše Josepha Haydna. foto: Petr Vokurek

Kostel nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze se stane v pondělí 26. června 2023 od 20. hodiny dějištěm uvedení oratoria Josepha Haydna Návrat Tobiáše. I v Praze tak bude mít publikum nyní příležitost zažít alespoň koncertně inscenaci, kterou loni vyvrcholil Hudební festival Znojmo a třikrát vyprodal tamní jízdárnu Louckého kláštera se špičkovým obsazením sólistů v hudebním nastudování dirigenta Romana Válka.
  15:00

Z Haydnových oratorií je dnes nejznámější Stvoření nebo Čtvero ročních dob. Návrat Tobiáše je první z jeho čtyř kompozic v tomto duchovním hudebně-dramatickém žánru. V italském libretu Giovanniho Gastona Boccheriniho použil dobově oblíbený starozákonní námět s dějem podle závěrečné kapitoly Knihy Tobiášovy.

Zachycuje čekání starých manželů, Tobita a Anny na návrat syna Tobiáše z ciziny, kde se mu podařilo získat za manželku Sáru, když přemohl démona, který pobíjel její manžele. Po radostném návratu s pomocí svého průvodce d’Azaria, ve skutečnosti anděla Rafalea, Tobiáš a Sára navrátí zrak slepému otci.

Účinek oratoria je postavený především na afektech, emocích postav a oslavě Boha ve velkolepých sborech. Protože Haydn toto své rané oratorium komponoval ještě v italském stylu opery seria, árie jsou nejen výrazově, ale i svou virtuozitou založené právě na brilantním pěveckém umění s koloraturami a ozdobami.

Loni na znojemském festivalu britský tenorista Theodore Browne potvrdil, že má pro titulní roli Tobiáše pohyblivý vyrovnaný hlas. Izraelská sopranistka Shira Patchornik, vítězka několika významných barokních pěveckých soutěží, je svým lyrickým sopránem ideálním typem pro něžnou Sáru, která musí odolávat svodům démona. Dagmar Šašková, známá spíš v cizině než u nás, jistě i v Praze přesvědčí v roli Tobiášovy matky Anny technicky suverénním barevným mezzosopránem.

A sopranistka Lucie Kaňková předvede, jak vystihuje rošťáctví archanděla Rafaela. Roli slepého otce Tóbita ztvární Adam Plachetka s hutností svého basbarytonu. Rovnocenným partnerem sólistům je také sbor s širokou barevnou škálou. K celkovému vyznění přispívá Czech Ensemble Baroque s muzikantský šťavnatým provedením hráči, kteří mají zažitou historicky poučenou interpretaci, ovšem nesvázanou akademickou suchopárností.

Hudební festival Znojmo se mezi prázdninovými festivaly zabydlel už od roku 2005 jako příležitost zažít kulturní událost obohacenou o vnímání více smysly než obvykle. Pod vedením Jiřího Ludvíka a patronátem houslisty Pavla Šporcla nabízí nejen pestrou hudební dramaturgii a vysokou úroveň koncertů, ale v souladu s geniem loci poskytuje i možnost vychutnat si nabídku festivalových vín a užít si koncerty v atmosféře kostelů a zámků Podyjí.

Letošní 19. ročník od 14. do 30. července 2023 má podtitul Oslava hudbou a nabízí třicítku koncertů nejen klasické hudby, ale i cimbálové muziky, jazzu a crossover programů. Jak je pro znojemský festival typické, opět nebude chybět divadlo, tentokrát inscenace oslavné serenaty Antonia Caldary Harmonie planet, která připomene, jak císař Karel VI. před třemi sty lety po návratu z pražské korunovace právě ve Znojmě touto divadelní slavností velkolepě oslavil jmeniny své manželky Alžběty Kristýny

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...