Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

NDR bude mít muzeum

Kultura

  8:38
BERLÍN - Vyhovět "ostalgické" poptávce východních Němců, vzpomínajících na zašlé jistoty v někdejší komunistické NDR, má nyní i nové muzeum. Bude připomínat každodenní život v někdejší socialistické zemi.
Berlínská zeď (ilustrační foto).

Berlínská zeď (ilustrační foto). foto: Reprofoto

Už koncem května otevře v kdysi zdí rozdělené metropoli Spolkové republiky Německo své brány Muzeum východoněmecké kultury každodennosti. Manažer projektu Robert Rückel si představuje, že chystaná expozice realisticky ukáže prvky života v někdejší NDR.

Zatím má budoucí výstava na čtyři tisíce předmětů určitým způsobem typických pro východoněmecký způsob života. "NDR přestala existovat před šestnácti lety. Od té doby se konala řada výstav o berlínské zdi, vnitroněmecké hranici nebo činnosti Stasi.

Žádná výstava se ale nevěnovala životu a dospívání v tomto státě v celé šíři," odůvodňují autoři projektu svůj cíl. "Přesto se zájem o tento život neztrácí: 'Ostalgické' pořady na RTL nebo spor o panáčka na semaforu to jasně ukazují," míní.

Muzeum ukáže nejen pro Německou demokratickou republiku tak typické "artefakty" jako třeba bakelitový osobní automobil trabant, ale připomene, jak vypadaly staré televize, zařízení kanceláří, nábytek, typické kuchyňské hodiny, nebo jak vypadaly dávno zapomenuté žvýkačky či východoněmecké kakao.

"Od nábytkové stěny Karat přes pohárky na vajíčka až k psacímu stroji Erika, pořád dostáváme něco nového," poznamenal Rückel. Při shromažďování exponátů spoléhají autoři i na veřejnost. Hledají nejen předměty každodenního života, ale také staré fotografie. Dárci mají mít doživotně bezplatný přístup do muzea.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...