Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Nejdřív motorka, pak revoluce

Kultura

  9:46
PRAHA - Stále lze zaslechnout, jak o Ernestu Che Guevarovi (1928-1967) mluví teenageři v tramvaji. Tu a tam také ještě někdo nosí tričko s jeho portrétem. Kult tohoto sympaťáka, který má na svědomí mnoho životů, přiživil rovněž snímek Waltera Sallese, kde si hlavní postavu zahrál mexický herec Gael García Bernal.

Synek z dobré rodiny. Che Guevara ve jménu revoluce zabíjel a poté byl také zabit. foto: AFP

Předlohou tohoto filmu byly především Motocyklové deníky samotného Guevary, tehdy studenta medicíny. Popisují cestu, která započala v prosinci 1951 a skončila v srpnu 1952. Ernesto se vydal s kamarádem Albertem Granadem, studentem biologie, na motocyklu Norton 500 po Latinské Americe.

Hrdina stupidní doby
Asi v polovině deníků Ernesto poznamenává: „Do jaké míry bylo naše počínání hrdinské, jak poznamenal jeden z četníků, nám unikalo, ale začali jsme mít nikoli bezdůvodné podezření, že správné slovo by spíše mělo souviset s přídavným jménem ,stupidní'.“

Kluci vyrazili z Argentiny nejprve na západ, do Chile. Lidé tam byli pohostinní, a to bylo přesně to, co Ernesto s Albertem potřebovali... Nějaký ten nocleh a pečené maso a káva. Motorka ale po cestě hodně zkusila a co chvíli ji museli opravovat.

Cesta, v níž později už pokračovali bez motorky, jež se nadobro poroučela, vedla dále do Peru, Kolumbie, Venezuely a také Spojených států Amerických, kam už ale odletěl pouze Ernesto. Pohostinnost Chilanů se však už neopakovala, a tak Ernesto a Alberto museli cestovat načerno lodí, využívat pohostinství policejních stanic a nemocnic, při placení za dopravu se stále domáhat slevy a občas se nechat najmout coby hrající fotbaloví trenéři (budoucí revolucionář stál v bráně, jeho kamarád byl špílmachr).

Příkladný vyžírka
Cestu lze přehlédnout také na úvodní mapce, k textu je dále připojeno mnoho dokumentárních fotografií, a tak celek knihy působí jako taková pěkná věc, která by možná leckterého mladického nonkomformistu pod stromečkem potěšila. Pěknou věcí bývá pro mladé lidi přece už takové to cestování nazdařbůh...

Hodnocení LN: * * *

Ernesto Che Guevara: Motocyklové deníky
Přeložil Jan Richter
Labyrint a Triton, Praha 2006, 232 stran

Již v této době ale Guevara používal výrazy jako proletariát a revoluce. A bohužel už v Motocyklových denících se také ukazuje především jako vyžírka, kterého trochu žere, že to, co patří druhým, nepatří také jemu. Což, jak si každý vzpomíná, je alfa a omega komunistického funkcionáře - spravedlivým přerozdělením si polepšit.

Motocyklové deníky by dnes nikdo nevydával, kdyby je byl nenapsal Che Guevara, na druhou stranu zas nelze tvrdit, že by se jednalo o naprosté plýtvání papírem jen proto, že byl jejich autorem člověk ne právě hodný následování.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...