Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší britská divadelní herečka? Mirrenová, kdo jiný

Kultura

  12:40
LONDÝN - Držitelka filmového Oscara Helen Mirrenová získala ocenění za nejlepší herecký divadelní výkon roku za své ztvárnění královny Alžběty II. ve hře Audience (The Audience).

Helen Mirrenová na únorových cenách BAFTA foto: Reuters

Ceny Laurence Oliviera

Udělují se od roku 1976 za inscenace v londýnských divadlech. V posledních letech se ceremoniál stal hojně sledovanou událostí, která si svým leskem nezadá ani s udílením amerických cen Tony. Moderátory večera byl herec Hugh Bonneville známý ze seriálu Panství Downton a herečka Sheridan Smithová, několikanásobná držitelka Olivierovy ceny.

Sedmašedesátiletá Mirrenová se ztvárněním panovnice proslavila už na filmovém plátně, za svůj výkon ve snímku Královna získala v roce 2007 Oscara. Hru Audience, která sleduje setkávání královny s jejími premiéry, napsal Peter Morgan, který byl i scenáristou zmiňovaného filmu.

Mirrenová při přebírání ceny poukázala na to, že opět zvítězila díky svému převtělení do panovnice. Pak zažertovala, že cenu by si zasloužila spíše sama Alžběta "za nejdůslednější a nejoddanější výkon 20. a nejspíše také 21. století". Umělkyně cenu Laurence Oliviera pro nejlepší divadelní herečku získala poprvé, ačkoli se v minulosti ocitla již třikrát na seznamu nominovaných.

Podivný případ se psem

Absolutním vítězem slavnostního večera byla se sedmi oceněními incenace Národního divadla Podivný případ se psem. Hra tak vyrovnala loňských rekordních sedm cen pro muzikál Matilda. Příběh autistického chlapce, který pátrá po člověku, který zabil psa ze sousedství, se proslavil už v knižní podobě. Vyšel také v češtině.

Olivierovu cenu získal například představitel hlavní role, 28letý Luke Treadaway, který tak překvapivě porazil své mnohem známější kolegy Ruperta Everetta, Marka Rylancea a Jamese McAvoye. Za roli chlapcovy matky porota ocenila Nicolu Walkerovou.  

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...