Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nejnavštěvovanější divadlo je Národní, ze soukromých Kalich

Kultura

  16:30
PRAHA - Národní divadla v Praze a v Brně přilákala podle zveřejněné statistiky v loňském roce nejvíce návštěvníků.

Král Lear v inscenaci Národního divadla v Praze foto: Národní divadlo

Nejvíc diváků přivítali loni v pražském Národním divadle, kam přišlo 408 721 lidí. O téměř polovinu méně, 235 463, jich zavítalo do Národního divadla v Brně. Vyplývá to z žebříčku, který zveřejnilo Národní informační a poradenské středisko pro kulturu NIPOS. Ze soukromých divadel se nejvýše umístilo, celkově osmé, pražské Divadlo Kalich, kam na muzikálové a činoherní produkce přišlo celkem 156 016 diváků.

Nejnavštěvovanější divadla v ČR v roce 2011

1. Národní divadlo Praha ... 408 721 diváků
2. Národní divadlo Brno ... 235 463 diváků
3. Městské divadlo Brno ... 232 009 diváků
4. Státní opera Praha ... 206 582 diváků
5. Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Plzeň ... 170 939 diváků
6. Národní divadlo moravskoslezské Ostrava ... 166 306 diváků
7. Městská divadla pražská ... 159 126 diváků
8. Divadlo Kalich, Praha ... 156 016 diváků

Zdroj: Národní informační a poradenské středisko pro kulturu NIPOS

Na horních příčkách se za oběma národními dále seřadily Městské divadlo Brno, Státní opera Praha a jako další mimopražské scény Divadlo Josefa Kajetána Tyla z Plzně a Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě. Sedmé místo obsadila Městská divadla pražská. Pak už následuje Divadlo Kalich a hned za ním zájezdové produkce pražské Agentury Harlekýn.

Kalich předstihl Vinohrady

Kalich tak předstihl i dotované divadelní domy hlavního města Prahy - Hudební divadlo Karlín a Divadlo na Vinohradech, které obsadily co do počtu diváků desáté, respektive dvanácté místo. "Tato informace nás potěšila," komentoval výsledek Kalichu ředitel Michal Kocourek. Během deseti měsíců odehraje na 320 představení, o víkendu většinou hraje dvakrát a ročně vyjede na 150 zájezdů.

Michal Kocourek, ředitel divadla Kalich

Soukromá scéna podle něj využívá vyšší kapacity hlediště, v tomto případě 450 míst. "Přitom patříme mezi divadla s vyšším vstupným a jako všechny soukromé scény musíme odevzdávat DPH ze vstupenky, což třeba divadla zřizovaná městem nemusejí. Provizi ve výši 10 až 15 procent odevzdáváme našim prodejcům, takže na jednom lístku přijdeme o čtvrtinu ceny," dodal.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...