Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Nejvíc šancí na Desku roku má Langerová

Kultura

  13:54
Praha - Nejvíce nominací v anketě Anděl pro nejprodávanější tuzemskou desku má Aneta Langerová. Nominována byla celkem čtyřikrát.

Vítězka SuperStar bude soutěžit s Bártou. foto: Alžběta Jungrová, Lidové noviny

O vítězích ankety o Desku roku rozhodují žebříčky prodejnosti a sledovanosti rádií, které sestavuje Česká sekce Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI). Dvě alba Anety Langerové byla nominována v kategorii nejprodávanějších desek zpěvaček, rovněž má šanci bodovat jako nejhranější interpret českých rádií; v této kategorii jsou jejími soupeři Dan Bárta a skupina Support Lesbiens.

Bárta i Support Lesbiens posbírali po dvou nominacích; šanci na vítězství mají i v kategorii nejhranější píseň. Konkuruje jim kapela Clou. Dvakrát byli nominováni rovněž Balogová a vítěz druhé SuperStar Vlasta Horváth za své debuty, v kategorii objev roku je jejich soupeřem první deska dalšího finalisty soutěže Petra Bendeho.

Horváth se může stát také zpěvákem s největším počtem prodaných nosičů; šanci na vítězství mají také Petr Kolář a Richard Müller. V letošním ročníku se slovenští interpreti počítají mezi domácí.

V kategorii skupin byly nominovány kapely Čechomor, Divokej Bill a Chinaski. Za nejprodávanější DVD byla nominována Langerová, hity divadla Semafor a vzpomínkové DVD Michala Tučného. V oblasti mluveného slova mohou bodovat desky Divadla Járy Cimrmana, Jana Krause a Večerníčka. Nejprodávanější deskou zahraničních interpretů se mohou stát alba Crazy Frog a desky Robbieho Williamse nebo skupiny Rammstein.

Výsledky budou vyhlášeny v neděli, záznam odvysílá 30. ledna televize Prima a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Autor: