Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Neznámé nahrávky. Queen s Bowiem ve studiu údajně natočili i jiné písně než Under Pressure

Kultura

  16:30
Nový rozhovor s Rogerem Taylorem a Brianem Mayem, členy Queenů, odhalil, že během nahrávání hitu Under Pressure nahrála slavná britská rocková kapela s Davidem Bowiem i další písně. Převážně šlo o cover verze hitů rockerů Cream Erica Claptona. Nahrávky údajně stále někde existují.

Freddie Mercury ze skupiny Queen

Kapela Queen nahrávala v roce 1981 ve Švýcarsku album Hot Space. V tu chvíli se tam ukázal i britský zpěvák a multiinstrumentalista David Bowie, jenž zrovna hledal nové hudební vydavatelství. Ze společného alkoholového večírku ale nevznikl jen pozdější hit Under Pressure, jak se předpokládalo. 

David Bowie a Iggy Pop
Rami Malek jako nezapomenutelný Freddie Mercury. Snímek Bohemian Rhapsody...

O společné akci hudebních velikánů se Brian May (kytarista Queen) a Roger Taylor (bubeník Queen) rozhovořili v novém rozhovoru pro speciální číslo magazínu Record Collector. 

„Zkoušeli jsme velké množství různých skladeb, cokoliv, co nás napadlo,“ popisoval Taylor. „Ty nahrávky určitě ještě někde budou. Pamatuji si, že jsme udělali několik zvláštních coverů písní od kapely Cream,“ dodal. 

Ještě než se Queen proslavili, jmenovali se Smile. Do jejich repertoáru patřila předělávka hitu kapely Cream I Feel Free. Cover verzi stejné písně měl v repertoáru i Bowie. 

Ze spolupráce Queen a Bowieho pak oficiálně vznikl hit Under Pressure. Ten vzal hitparády v říjnu 1981 útokem a na první místo žebříčků se dostal například v domovské Británii, Kanadě nebo Nizozemí. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!