Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Norští Ungdomskulen si v Lucerna Music Baru střihnou svůj sólo koncert

Kultura

  13:55
PRAHA - Název formace Ungdomskulen, která vystoupí v pražském v Lucerna Music Baru 11.října, pro středoevropany zní tak temně, že jej určitě musí nosit nějaký deathmetalový spolek chrličů krve ze Skandinávie.

Ungdomskulen foto: archiv Ungdomskulen

Naštěstí pro většinu z nás tomu tak není, pravda je jen to, že Frode Flatland, Kristian Stockhaus a Øyvind Solheim jsou ze severu, konkrétně z norského Bergenu. Ani jejich název neznamená nic zlověstného – v překladu je to "střední škola”, v podstatě gympl, dokument z turné Ungdomskulen by klidně mohl točit Tomáš Vorel.

Zvuk Ungdomskulen vytváří kytara, bicí a baskytara. Z bicích je podle slov kapely cítit tep velkoměsta, basa ctí zákon synkopy a jazzová kytara zní, jako by ji posedli hudební démoni. Nad tím vším se klene hlas Kristiana Stockhause, který je mírný, přesto nepostrádá přirozenou autoritu.

Poslouchali Sonic Youth, Becka či Sebadoh
Všichni tři členové Ungdomskulen vyrůstali v Bergenu, užívali si pařby u kamarádů a poslouchali Sonic Youth, Becka či Sebadoh. Na přelomu století Frode a Øyvind začali postupně hrát hudbu v nejrůznějších lokálních skupinách a Kristian natočil dvě ceněná sólová alba. Roku 2004 se kluci dohodli, že budou hrát spolu. Nejprve sáhli po sebevědomém názvu Standing Ovation, pak se přejmenovali na Goddamnit a nakonec přešli k současnému jménu, s nímž prorazili za hranice svého domovského státu.

Už jejich debutová deska Cry Baby vyšla v roce 2007 v Británii na labelu Ever a dočkala se kladných hodnocení v ostrovních časopisech Uncut, New Musical Express a Kerrang! Jejich styl se dá charakterizovat jako směs nové vlny, progresivního rocku a zappovské avantgardy. Obzvlášť známí jsou pro svá koncertní vystoupení plná energie a elánu. Jedno z nich se uskuteční v Lucerna Music Baru 11.října.

Vstupenky je možné zakoupit v sítiích Ticketpro , Ticketstream a Ticketportal za 200 Kč na místě pak za 250 Kč. Více informací najdou zájemci na webu www.dsmacku.com.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!