Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Nová Nelly: Hezky do řady

Kultura

  15:41
PRAHA - Kanadská zpěvačka Nelly Furtado vydala již třetí album s názvem Loose. Neurazí, ale v celkovém dojmu doplácí na svou opatrnost.

Nelly Furtado foto: http://www.nellyfurtado.comReprofoto

Po albech Whoa, Nelly! a Folklore vydala Nelly Furtado, zpěvačka s portugalskými kořeny, nové album, na němž se výrazně podílel hip-hopový producent Timbaland.

Nelly Furtado (1978) zaujala svou „exotičností“ mezi anglofonními zpěvačkami hned na prvním albu. V rádiích se sice otáčel krotký singl I'm Like a Bird, ale i tato píseň dostatečně ukazovala, že Nelly Furtado disponuje pozoruhodným hlasem. Debut započatý výborně znějící Hey, Man! si však po celou dobu neudržel kvalitu, aby mohl zaujmout jako celek, a ne jen jako podivně uplácaná bábovička z potenciálních hitů a vycpávek.

Nejznámější skladbou druhého alba se stala Forza, využitá před dvěma lety při evropském fotbalovém šampionátu v Portugalsku. Nelly Furtado jako by lavírovala mezi provokující holkou s přisprostlým projevem či autorkou s poněkud vyššími ambicemi na jedné straně a poslušnou dívenkou, která zazpívá zaměnitelným hlasem nic neriskující rádiový hit, na straně druhé. Kompromis však byl velmi nosný, co se týče prodejního úspěchu.

Žádná revoluce, jen nový kabátek
Na nové desce přesto Nelly Furtado přichystala drobnou změnu. Jejím producentem se stal hip-hopový Timbaland. Že ale nepůjde o žádnou revoluci, nýbrž pouze o převlečení kabátku svědčí hned úvodní Afraid, následovaná současným hitem Maneater. Ten jako mnoho dalších písní postupně vyvstává nad strojově spuštěnou rytmikou. Nástup refrénu: „She's a Maneater...“ však zní, jako by se jednalo o svéráznou předělávku dávného hitu She's a Maniac.

Nicméně tomuto singlu nelze upřít vynikající vygradovanost díky stoptimu, z nějž se znovu začne vynořovat hlas hlavní postavy alba. Kromě Timbalanda se na nahrávce podíleli další hosté, mezi nimi i zpěvák britských Coldplay Chris Martin, jenž je spoluautorem závěrečné All Good Things (Come To An End) s až příliš prostým refrénem: „Plameny na popel/ Z milenců přátelé/ Proč všechny dobré věci končí“.

Hodnocení LN: * *

Nelly Furtado: Loose
Geffen 2006
Čas: 55:13

Nelly Furtado tak neurazí, ale v konečném dojmu doplácí na svou opatrnost. Vytvořila další album, které se dá občas poslouchat v autě, při mytí nádobí či možná ještě při holení nohou, ale to je tak všechno. Zkrátka nic ve zlém, ale ani nic v dobrém.

Její dosavadní tři desky by však na jednu slušnou popovou desku vydaly, ale s takovým tempem by Nelly Furtado asi silněji v povědomí neukotvila - neboť jak známo, z hlediska showbyznysu je lepší vydávat průměrné desky, ale často, než počkat a natočit jedno album, které by stálo za to.

Tedy jen další čím dál „stejnější“ zpěvačka, která může být kdykoliv nahrazena jinou.

Autor: