Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Novinky v pražské Akropoli: Residents, cirkus i Natacha Atlas

Kultura

  11:00
PRAHA - V programu žižkovského Paláce Akropolis se v první polovině letošního roku objevuje několik nevšedních uměleckých počinů.

The Residents v Paláci Akropolis v roce 2008 foto: MAFRA - František Vlček

S příchodem nového divadelního dramaturga Petra Boháče se váže kritiky hojně reflektovaný projekt ČEZKO FOREVER s podtitulem Skutečná událost Inscenace pojednávající o manipulaci byla inspirována autentickou, tajně pořízenou nahrávkou lobbisty K.

Druhý projekt Cirkopolis vol. 1 je realizován ve spolupráci s Cirqueonem, centrem pro současný cirkus, a vzniká speciálně pro pražské publikum. Umělecky jej zaštítil uznávaný francouzský režisér Albin Warrete, zakladatel známé novocirkusové skupiny Collectif Prêt-à-Porter. Diváci tuto jednorázovou událost budou moci zhlédnout 7. a 8. dubna.

Na květen se připravuje premiéra Spitfire Company v režii Miřenky Čechové s nezvyklým názvem Krevety a la Indigo. O kvalitách projektu svědčí získaná rezidence v německém kulturním centru Brollin Schloss, kam tanečníci a herci Spitfire odjedou zkoušet v průběhu dubna.

"Jsem rád, že jsme se spojili s Šárkou Maršíkovou a s Cirqueonem a že budeme moci do Prahy přivést famózní umělce, jako je Albin Warette, Niklas Blomberg či Quim Girom. A doufám, že se nám podaří založit tradici novocirkusových mezinárodních projektů v Paláci Akropolis,“ říká dramaturg Petr Boháč.

Čtyřicet let maskovaných antihvězd

Podobně jako v divadelní, i v hudební programové části se uskutečnilo a uskuteční několik hudebních lahůdek. Do zavedeného programu EuroConnections, jehož koncerty - ať už renomovaných kapel (Bratři Orffové), nebo nováčků (Candy Says) - se vyznačují skvělou atmosférou, přibude mimo jiné uznávaná postava islandské scény Samúel Jón Samúelssonon, francouzský multiinstrumentalista Nicolas Repaca nebo mezinárodně úspěšná dánská kapela Efterklang.

V rámci cyklu Planet Connection uslyšíme australskou písničkářku Sarah Blasko. Čtvrtstoletí své existence oslaví v Paláci Akropolis rumunsko-anglický soubor The Balanescu Quartet. Oproti tomu v programu Music Infinity nalezne posluchač rozmanitý výběr z ambietní, dreampopové a elektroakustické scény: mbvdub, Bruno Sanfilippo, Loscil, Simon Scott, německá kultovní kapela Bohren & der Club of Gore, Arms And Sleepers, Ulrich Schnauss, japonský hudebník, který si říká aus, nebo ikona ambientu Harold Budd s bývalým členem legendárních Cocteau Twins Robinem Guthriem.

Nový cyklus koncertů pod názvem Top of the World zahájil koncert legendy world music Deep Forest, jako další se představí Natacha Atlas, Gabin či Jessie Ware.

Vrcholem tohoto půlroku v pražské Akropoli bude vystoupení The Residents, anonymního, hudebně výtvarného seskupení s přesahem do výtvarného umění, performance a videoartu. Vynálezci videoklipu a novátoři v oblasti hudebních nosičů slaví letošním turné neuvěřitelných 40 let své kariéry.

Autor: