Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nový festival In Factory oživí baťovský areál v centru Zlína

Kultura

  7:00
ZLÍN - Multižánrový festival oživí část bývalých baťovských závodů v centru Zlína. Bude se konat v prostorách nedávno zrekonstruovaných továrních budov 14 a 15, ve kterých vznikl Baťův institut. Z nevyhovujících prostor se tam přestěhovalo Muzeum jihovýchodní Moravy, krajská galerie výtvarného umění a krajská knihovna. První ročník festivalu In Factory se uskuteční 4. října.

Festival nabídne na třech pódiích řadu umělců, hudebníky, filmaře, literáty i architekty. Hlavní částí budou hudební vystoupení zejména alternativních kapel.

Setkání s architekty, nakladateli i bloggery

Pořadatelé chystají také přednášky, besedy a projekce. "Několikahodinový blok je připraven na téma filmu. Mimo projekci dvou snímků z české produkce, konkrétně psychologického dramatu Pouta a filmu Alois Nebel, se návštěvníci mohou těšit na besedu s hosty, kteří se na jejich natáčení podíleli," uvedla Mitáčková. Tuto sekci připravuje a bude ji moderovat programová ředitelka zlínského filmového festivalu pro děti a mládež Markéta Pášmová.

Vzhledem k umístění festivalu bude dán prostor také architektuře. "V jejím bloku se návštěvníkům představí architekti Petr Všetečka, který se podílel například na rekonstrukci Baťova institutu, a Jitka Ressová. Ta je mimo jiné autorkou právě realizované rekonstrukce Gahurova prospektu v centru Zlína. Oba odborníci se vyznačují moderním pohledem na typickou zlínskou architekturu," podotkla mluvčí Baťova institutu Michaela Mitáčková.

Literární sekce festivalu nabídne lidem setkání se zlínskou bloggerkou Olgou Biernátovou a nakladatelem a majitelem zlínského nakladatelství Kniha Zlín Markem Turňou. Festival budou moderovat herci zlínského divadla Pavel Vacek a Marek Příkazký.

Autor: