Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Obraz Emila Filly se prodal za 10,8 milionu

Kultura

  18:15
PRAHA - Obraz Utěšitel malíře Emila Filly se na nedělní aukci v pražském hotelu Hilton prodal za 10,8 milionu korun bez aukční přirážky. Je tak mezi dvaceti nejdražšími obrazy prodanými na aukci v ČR.

Obraz Utěšitel namaloval Emil Filla v roce 1911. foto: Reprofoto

Fillův rekord z loňského roku, kdy se jeho Zátiší s lahví Cherry prodalo za 16,25 milionu korun, respektive 19,5 milionu korun včetně aukční přirážky, tak překonán nebyl.

Utěšitel měl vyvolávací cenu 5,6 milionu korun. Před aukcí někteří odborníci odhadovali, že by investoři a sběratelé mohli být ochotni za plátno zaplatit až 20 milionů korun.

Emil Filla: Utěšitel (1911)

Kubistická olejomalba je jedním ze stěžejních obrazů Fillova raného tvůrčího období. Filla tento obraz veřejnosti poprvé představil na výstavě Skupiny výtvarných umělců v Obecním domě počátkem roku 1912. V minulosti obraz patřil Národní galerii, ve sbírce jej měl i slavný český architekt Josef Gočár.

Kromě Filly na aukčním seznamu o bezmála 460 položkách figurovaly desítky dalších tuzemských autorů, včetně například Jakuba Schikanedera, Františka Muziky, Václava Špály, Jana Zrzavého, Františka Tichého, surrealistické malířky Toyen či Václava Radimského. Celkem byly k mání grafiky, malby a kresby o souhrnné vyvolávací ceně 32 milionů korun.

Autor: