Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Oktopus pátrá po svém smyslu. První díl se nevydařil, zachrání sérii ty následující?

Miroslav Krobot a Zuzana Stivínová v seriálu Oktopus (2023) foto: Česká televize/ Zuzana Pachová

Svou první „podzimní“ premiéru uvede Česká televize už v pondělí 28. srpna. Detektivní seriál Oktopus slibuje pátrání po pachatelích zločinů, u nichž akutně hrozí vypršení promlčecí doby (název je zkratka pro smyšlené Oddělení kontroly termínově ohrožených případů útvaru S). Natočil jej Jan Pachl, který před nedávnem zdravě rozčeřil stojaté vody českého seriálu normalizační tragikomedií Volha a na kontě má také svérázný krimiseriál Cirkus Bukowsky a jeho „spin-off“ Rapl.
  16:01

Vyšetřovací tým Oktopus tvoří čerstvě suspendovaný policista před penzí kapitán Dítě (Miroslav Krobot) a nově příchozí kapitánka Fáberová (Marika Šoposká). Zpovzdálí jim šéfuje plukovník Schwarz (Kryštof Hádek).

Jejich první společný případ je přivádí o dvě desetiletí zpátky, kdy ještě českou společností vanul duch „devadesátek“ – záhadou, již se nepodařilo objasnit, je smrt pochybného podnikatele a lichváře, kterého někdo zabil tupým předmětem.

Policisté se znovu setkávají s tehdejšími svědky, hledají přehlédnuté indicie v archivech a mimo jiné se také snaží něco vytěžit ze vzpomínek někdejšího vyšetřovatele (Jaromír Hanzlík), jehož dovedou i na místo činu, které se kupodivu zachovalo takřka nezměněné. Na místě činu se nakonec uskuteční také rekonstrukce, spíš ale shromáždění všech dotčených, jako v detektivkách od Agathy Christie, a slavnostně se odhalí pachatel.

Důvěra ve fantazii

Tvůrci Oktopusu se takřka s hrdostí hlásí k tomu, že nezpracovávají žádné konkrétní případy, které se opravdu staly, a také že nijak přesně nevědí, jak funguje skutečný policejní tým Tempus, který se zabývá neobjasněnými případy.

OKTOPUS 1/13

ČR 2023

Režie: Jan Pachl

Scénář: Jan Pachl, Petr Hudský

Hrají: Miroslav Krobot, Marika Šoposká ad.

Uvádí Česká televize od 28. 8.

Provázanost s realitou není samozřejmě u detektivek povinná. Dost ale pomáhá třeba v debatě, proč má televize veřejné služby potřebu vyrábět a vysílat stále další seriály o zločincích a detektivech – pokud se jedná o sérii, jako byly loňské Devadesátky, které se inspirovaly skutečnými případy s výrazným společenským dopadem, jde o poměrně silný argument pro takovou tvorbu.

Oktopus si smysl své existence musí obhájit jinak, ale z úvodního dílu se nezdá, že by k tomu měl nějak skvěle našlápnuto. Smyšlený případ ničím neohromuje, naopak se utápí v banalitě. Vyšetřovací postupy kapitána Dítěte a kapitánky Fáberové připomínají spíš radu Vacátka a detektiva Mrázka než tým, který by měl za pomoci nejnovějších metod řešit dříve neobjasnitelné záhady. Vylíčená cesta k odhalení a usvědčení pachatele v prvním díle až zaráží svou naivitou, přesvědčivého je na ní pramálo a klíčový důkaz týkající se vražedného předmětu je málem jako z Otazníků detektiva Štiky, které kdysi vycházely v dětském časopise Ohníček. Chytří pachatelé, které tvůrci v rámci propagace seriálu slibují, si nejspíš vzali na úvod volno.

Miroslav Krobot i Marika Šoposká hrají své detektivy docela zábavně, ale zároveň jsou to postavy (hlavně v případě kapitána Dítěte) předvídatelné a spoléhající na vděčná klišé. Kapitán doluje svou originalitu z kelímků s vlašským salátem a sázek na dostizích, oba vyšetřovatelé vykazují potíže v sociálních interakcích, postupně nejspíš navzdory tomu vytvoří skvěle fungující tým. Ani tato vyhlídka ale nedokáže zaplašit pochybnosti, které úvod Oktopusu budí – totiž že jde o vyprázdněnou exhibici tvůrců, kteří příliš uvěřili svému umu nahrazovat realitu fikcí.

Nejvýraznější figuru v prvním díle vytvořil Jaromír Hanzlík coby mrzutý bývalý vyšetřovatel, ten ale nejspíš nebude s týmem pořád. Kdo ví, třeba sérii zachrání něco jiného.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...