Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Od „tolerance“ k „fašismu“

Kultura

  11:16
PRAHA - Rada Českého rozhlasu dělá všechno proto, aby Radio Wave zmizelo z mapy českých stanic. Tentokrát je nařčení mimořádně absurdní: za píseň Swastika Eyes kapely Primal Scream je Wave obviněno z propagace fašismu.

Primal Scream foto: Reprofoto

Páteční pořad na ČRo 4 – Radiu Wave nazvaný Friday Ripple uvádí Craig Duncan anglicky. V češtině by zněl úvod nějak takto: „Spousta energie, mix všeho od indie muziky přes elektro až po breakbeat. Nejlepší způsob, jak se připravit na víkend – hudební tipy, novinky a mnohem víc.“ Ve vysílání 5. září zazněla mj. skladba Swastika Eyes od britské kapely Primal Scream, jeden z největších tanečních hitů konce 90. let. Píseň nechyběla ani na pražském koncertě v klubu Roxy, který kapela odehrála měsíc nato. Klip ke stejné skladbě běžel i na ČT.

Přesto Rada ČRo na svém čtvrtečním zasedání obvinila Wave z propagace fašismu. Radní k tomu dospěli poté, co si nechali celý pořad a píseň přeložit. Na „problém“ upozornil „analytik“ Radek Vogl, který má na starost monitoring vysílání stanic. „Jedná se o velmi kontroverzní, radikální rap metalové skupiny, která na svých koncertech zastává revoluční stanovisko, velmi kritické vůči domácí americké a zahraniční politice. Toto hodnocení, jak udává pan Vogl, také vychází i z encyklopedie Wikipedia,“ uvedl na jednání rady její člen Antonín Zelenka. „Hodnotitel píše, že je na zvážení, zda písně této skupiny – bez upozornění na její ultralevicové názory – se hodí do veřejnoprávního rozhlasu,“ dodal.

 Na serveru Digizone.cz, který se problematice Radia Wave věnuje detailně a průběžně, je k dispozici také část audiozáznamu schůze a její doslovný přepis, kde se objevuje mj. překlad písně Swastika Eyes. Neumětelský, jalový, zavádějící, nesmyslný.

 Profesionální práce: Vogl používá ve svých analýzách Wikipedii – a ještě špatně. Proč se Rada nezeptá někoho kvalifikovanějšího? Třeba prodavače v trafice? Předseda rozhlasové rady Jiří Florian míní, že byli dosud vůči Wave příliš tolerantní. „A tahle mimořádná tolerantnost nás už vede k fašismu,“ prohlásil a dodal, že končí trpělivost. „Dokonce nevím, zda bychom se neměli zamýšlet nad tím, jestli Wave má vůbec právo, v takovéto formě a obsahu, v tomto záměru, právo na život,“ říká programový ředitel ČRo Richard Medek.

Nejste budoucnost národa
Pokud má existovat veřejnoprávní rádio pro mladé, mělo by se podle Medka zaměřit na mainstream, aby mělo dopad na širokou skupinu mladých lidí. „Tato menšinová skupina podle mého názoru není budoucností tohoto národa, anebo jenom velice ojediněle,“ dodal na adresu současných posluchačů Rádia Wave. Skvěle řečeno!

 Rada už jednou vyhrála: na konci léta sebrala Wave analogový signál. To znamená, že teď už si stanici naladíte pouze na internetu. Nekonečné sérii absurdních a směšných obvinění čelí pouze Radio Wave, a to prakticky od svého vzniku. Teď už by to mělo být snadné. Vytasit pár nesmyslů a jednoduše mu sebrat „právo na život“.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...