Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Od zoufalství k naději, k triumfu, k smutku, k euforii

Kultura

  12:18
CANNES - Svět fotbalu je trochu nečekaně rámcem filmu, se kterým se na nynějším festivalu v Cannes představil jeho vítěz z roku 2006, známý britský režisér Ken Loach. Při pondělním promítání se snímku Looking for Eric (Hledání Erika) dostalo vřelého potlesku.

Looking for Eric (2009) foto: BIMReprofoto

Fotbal hraje v životě mnoha lidí velmi významnou roli, vysvětlil po promítání svou volbu Loach, jehož předchozí filmy měly za témata například problémovou mládež, nelegální přistěhovalce a válku za irskou nezávislost. "Pro lidi, zvlášť pro muže, je často těžké vyjádřit své city. Ale při hře jdete od zoufalství k naději, k triumfu, k smutku, k euforii, a to všecko během hodiny a tři čtvrtě. Kdyby to film dokázal, byl by to nějaký film," řekl Loach.

Looking for Eric je nejlaskavější a nejzábavnější Loachův film za mnoho let. Je to příběh pošťáka deprimovaného pocitem viny, že před třiceti lety opustil ženu a dítě, který se s žádostí o duchovní vedení obrátí na svého fotbalového "boha" Erika Cantonu z mužstva Manchester United, jehož je fanouškem. S Cantonovou pomocí pak nabude odvahy, aby se postavil přízrakům minulosti i hrozbě, kterou představuje zapletení se nevlastního syna s místním gangsterem.

Erika Cantonu hraje skutečný Eric Cantona - bývalý francouzský fotbalista a hvězdný hráč Manchesteru United, který skončil s fotbalem ve třiceti letech, protože už ho nebavil, a dal se na film. Zahrál si v několika francouzských filmech a v britském snímku Královna Alžběta a věnuje se i filmové produkci.

Hodně humoru ve filmu se vyjadřuje právě prostřednictvím Cantony, který je proslulý svým nadáním pro teatrálnost a který si rád dělá legraci sám ze sebe.

Na tiskové konferenci po promítání, na níž byl obléhán novináři a fotografy, Cantona řekl, že bude dělat filmy, dokud bude "cítit vášeň pro hraní". Je prý ale na divácích, aby rozhodli, zda je ve filmu k něčemu dobrý. Cantonovi je dnes 42 let. Ken Loach získal v Cannes nejvyšší ocenění - Zlatou palmu - v roce 2006 za film Vítr v ječmeni, jehož tématem byla válka za nezávislost Irska.

Looking for Eric (trailer)
Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...