Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Benešův kostlivec ve skříni. Nová inscenace otevírá otázku, zda se bránit agresorovi

Petr Pochop v představení Benešův posel foto: Michaela Škvrňáková

PremiumRecenze
Prvorepublikový ministr Benešovy vlády Nečas (Ondřej Pavelka) sedí ve fotelu a čte si Respekt. Pochvalně pokyvuje hlavou a pak zamumlá – stejně je to frajer, ten Zelenskyj. A jde se zavřít do skříně, aby z ní pak vystupoval jako příslovečný kostlivec. Tak začíná nová inscenace D21 Benešův posel, která mimo jiné otevírá i dnes živou otázku, zda se lze bránit agresorovi či co znamená pasivní odpor pro morálku národa.
  5:00

Benešův posel je dílem režijně-dramaturgického tandemu z hradeckého Divadla Drak Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského. Text zábavně i provokativně rozvádí méně známou historickou událost z doby těsně předcházející mnichovské dohodě v září 1938. Tzv. pátý plán či Nečasova mise měl být poslední možností, jak zachránit republiku před Hitlerem.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele. Litujeme, ale tento nasdílený článek překročil maximální počet zhlédnutí.

Získejte také iDNES Premium a pokračujteve čtení

Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...