Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Oscary má Fraser i Yeohová. Vyhrál film Všechno, všude, najednou. Češi neuspěli

Kultura

  5:59
Sedm sošek z 95. ročníku Oscarů včetně ceny za film roku si připsal favorit večera, film Všechno, všude, najednou. Za trofej pro dokument Navalnyj děkovala žena vězněného hrdiny. Za film Na západní frontě klid, který má čtyři sošky, nominovaní Češi neuspěli.

Z herců v hlavní roli si trofej odnesl Brendan Fraser, jehož hrdina se ve filmu Velryba projídá k smrti. „Máte velrybí srdce,“ děkoval dojatě při svém velkém návratu na výsluní.

Mezi herečkami v hlavní úloze vyhrála Michelle Yeohová ze snímku Všechno, všude, najednou. „Tohle je maják naděje pro všechny vaše sny, nedovolte, aby někdo řekl, že to nejlepší už máte za sebou,“ vzkázala a pozdravila rodinu do rodné Malajsie.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Ke Huy Quan, představitel manžela z filmu Všechno, všude, najednou, který zmínil svůj americký sen započatý v uprchlickém táboře.

Z hereček ve vedlejší roli cenu získala za stejný snímek Jamie Lee Curtisová, která děkovala týmu, rodině a všem, kdo podporovali žánrové filmy, vzpomněla rovněž na své slavné rodiče.

Nejlepší původní scénář napsal tandem Daniel Kwan a Daniel Scheinert pro film Všechno, všude, najednou, který má i cenu za režii a za střih, za scénář podle předlohy byl vyznamenán příběh Women Talkig, za nímž stojí Sarah Polleyová.

Sošku za nejlepší animovaný film získal autorský přepis klasické pohádky Pinnochio Guillerma del Tora, vyrobený pro Netflix. Z celovečerních dokumentů vyhrál Navalnyj, jejž tvůrci věnovali politickým vězňům v Rusku. Přebírání ceny se osobně účastnily i Navalného dcera a žena, která měla krátkou řeč.

Druhý díl snímku Avatar vyhrál cenu za nejlepší vizuální efekty. Z krátkých hraných děl uspělo Irské sbohem, z krátkých dokumentů Zaříkávači slonů a z krátkých animovaných filmů Chlapec, krtek, liška, kůň.

Michelle Yeohová se raduje ze svého Oscara za výkon ve filmu Všechno, všude, najednou (12. března 2023).

Nejlepší kostýmy měl komiks Black Panther: Wakanda navždy. Oscara za masky si připsala Velryba, v níž Brendan Fraser dostal podobu třísetkilového muže. Za zvuk má cenu Top Gun: Maverick, z písní zvítězila Naatu Naatu z indického filmu RRR.

Německý snímek Na západní frontě klid, za nějž si Oscara odnesl kameraman James Friend, se stal též laureátem ceny pro nejlepší mezinárodní film, za hudbu a za výpravu. V česko-německém štábu se adaptace Remarquova protiválečného románu natáčela v České republice pro Netflix od března do května 2021; utratila u nás 430 milionů korun.

Na západní frontě klid přinesl v technických kategoriích šanci i čtyřem Čechům. Maskérka Linda Eisenhamerová, zvukař Viktor Prášil a tvůrci speciálních efektů Kamil Jafar a Viktor Müller ale neuspěli.

Televize ABC přenášela ceremoniál z hollywoodského Dolby Theatre do více než dvou set zemí světa, Moderátor Jimmy Kimmel zahájil večer stylizovaným přistáním padákem, Stevena Spielberga a jeho ženu označil za manžele Bidenovy Hollywoodu, zmínil i třiadevadesátiny skladatele Johna Williamse či nepřítomnost Toma Cruise a Jamese Camerona. Ceremoniál se tentokrát obešel bez přešlapů a incidentů.

Autoři: ,