Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Ostravští herci se učí boxovat. Mají talent, zjistilo se

Kultura

  7:00
OSTRAVA - Speciální boxerský trénink vedený špičkovými profesionály podstupují ještě v těchto dnech herci ostravského Národního divadla moravskoslezského. Budou hrát potulné boxery ve hře Slož mě něžně, kterou napsal irský dramatik Billy Roche.

Petr Houska (vlevo) procvičuje údery pod vedením hlavního trenéra Boxing Ostrava Dalibora Fröhlicha foto: ČTK

Každodenní boj o štěstí

Autor hry Slož mě něžně Billy Roche je nejen známý irský dramatik, ale i  herec a hudebník. Narodil se 11. ledna 1949 v malém městečku Wexford, kde žije dodnes. Většina jeho her je také zasazena tam a zabývá se tématem outsiderů a jejich každodenním bojem o štěstí. Roche zpívá i v kapele Roach Band. Koncem 80. let se proslavil Wexfordskou trilogií. Všechny tři hry měly premiéru v Londýně v režii Robina Lefevrea. V 90. letech je natočila i BBC s původním hereckým obsazením.

Premiéra inscenace se chystá na 30. ledna. Boxovat se učili či ještě učí čtyři
herci ztvárňující hlavní postavy hry, tedy potulné boxery, kteří si vydělávají na chleba fingovanými zápasy.

Aby svým postavám dodali autentičnost, začali herci už před půl rokem trénovat v klubu olympijského boxu Boxing Ostrava pod vedením hlavního trenéra Dalibora Fröhlicha. V posledních dnech se tréninky přesunuly do zkušebny divadla, kde vyrostl klasický ring.

Režie inscenace se ujal Janusz Klimsza. Právě on na nápad přípravy s profesionály přišel.

"Uvítal jsem to. Rád poznávám nové věci. Box je dost fyzicky náročný sport, takže podle toho vypadají i tréninky. Doufám, že vynaložené úsilí se do inscenace promítne," řekl  jeden z herců-boxerů Petr Houska. V ringu se prý osvědčil. "Začali jsme trénovat v létě. Petr se brzy dostal do skupiny výkonnostních boxerů, kteří boxují první ligu, extraligu, nejvyšší soutěže," řekl Fröhlich.

Kdo dostane do nosu?

Hra zavede diváky do časů a míst, která už se stávají minulostí. Potulní komedianti objíždějí vesnice a jejich největší atrakcí je boxerský ring a v něm jeho hvězda Dean. Vždy někoho z publika vyzve k utkání a buď ho něžně složí, nebo mu dá pořádně do nosu. Jenže pak se objeví profesionál... Kromě boxerského prostředí se diváci ocitnou i v milostném příběhu, propleteném s dávnou minulostí hlavních postav.

Scénu ostravské inscenace navrhl Martin Víšek, kostýmy jsou dílem Elišky Zapletalové. V hlavních rolích se divákům představí boxeři František Večeřa, Vladimír Čapka, David Viktora a Petr Houska. Ženský rolí se ujaly Marie Logojdová a Veronika Lazorčáková. V Česku bude hra Slož mě něžně, původním názvem Lay Me Down Softly, uvedena poprvé. Světovou premiéru měla v roce 2008 v Dublinu. Brzy ji uvedli v Londýně a v dalších městech.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...