Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Ozvěna někdejší geniality

Nápad natočit film, v němž by figurovala svatá inkvizice, údajně dostal Miloš Forman už před více než padesáti lety. Praktiky španělské církve na přelomu osmnáctého a devatenáctého století mu nápadně připomínaly to, co se dělo v padesátých letech v Československu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Beeem

2. 2. 2007 22:19
Recenzenti

Až jednou napíše jeden z lidí jako Baldýnský, Spáčiloá, Hejdová a Křivánková něco jiného, než jeho kolegové, jen jinými slovy, pak to pro mě bude čin heroického a vpravdě Formanovského individualismu. Zatím čekám dál.

0 0
možnosti

dON

2. 2. 2007 9:47
Film

jsem neviděl a po přečtení „recenze” a příspěvků jej s chutí zhlédnu. A pokud mne zaujme a pobaví budu rád. Mezi snoby, kteří se považují za „intelikenty”, bych však měl tvrdit, to abych byl IN - stejně jako redaktoři z LN, že je to konina nehodná jména M. Formana. Lidovky opět nezklamaly(Y).

Filmy Miloše Formana se mi líbí a rád je zhlédnu opakovaně a na „RECENZENTY” a recenze imaginárně S E R U !!!

0 0
možnosti

Dandy

2. 2. 2007 7:24
Jste si jistí, že

Kladivo na čarodějnice natočil Vávra? Podle mne to byl František Vláčil. Líbí se mi, jak násilně se hledají ve filmech jinotaje. Nicméně souhlasím s dotazy, proč se filmaři nezabývají dnešními realitami (např. tím bezdomovcem). Jiří Menzel na tiskovce ke Králi na dotaz, proč netočí film ze současnosti, žekl: Joj, to by byl moc smutný film. (Asi je to kryptobolševik).  

0 0
možnosti

Banjo

2. 2. 2007 8:01
Re: Jste si jistí, že

>Dandy: byl to Vávra. http://www.csfd.cz/film/9455-kladivo-na-carodejnice/

Menzel je stárnoucí melancholický intoš a jako takový musí být "přiměřeně znechucen" za jakýchkoliv okolností. Ale třeba nemusí být kryptobolševik, třeba je znechucen právě z reliktů bolševismu, kterých je tu taky dost... (možná taky ne, je to prostě jen jedna z možností, třeba mu to jenom připadalo jako dobrá hláška).

0 0
možnosti

kvik

2. 2. 2007 3:36
A proc nenatocit filmecek o tragedii dnesnich bezdomovcu?

http://www.blisty.cz/2007/2/2/art32632.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.blisty.cz/2007/2/2/art32632.html

Cim to bude, ze vas tolik zajima a dojima udajna genocida zidu ale ocividna genocida bezbranych a bezmocnych bezdomovcu vam se nezda vaditi? Snad by mohl 'Milo' vybrati k sfilmovani nejakeho zidovskeho bezdomovce nebo aspon zidovsky vypadajiciho jednoho (kdyz uz je sam napolovicni zid).

 A nebo udelat filmek o nelidskych  zrudach kapitalistickych, o nelidske spolecnosti zodpovedne za takove lidske tragedie, co rikate?

0 0
možnosti

kvik

2. 2. 2007 3:38
Re: A proc nenatocit filmecek o tragedii dnesnich bezdomovcu?

vyjimam:

Třiapadesátiletý bezdomovec zemřel 25. ledna poblíž hlavní brány do Fakultní nemocnice v Olomouci poté, co z ní byl po opakovaném ošetření na oddělení urgentního příjmu vyveden ochrankou. Jak bylo později zjištěno, byl vážně nemocný. Příčinou jeho smrti bylo zřejmě selhání srdce v důsledku celkového vyčerpání organismu.

Podle tvrzení zdravotního personálu se v nemocnici chtěl najíst. "Když jej chtěli po druhém vyšetření propustit, odmítal odejít bez toho, že by napřed dostal najíst. Personál oddělení proto přivolal ochranku, která bezdomovce odvedla za bránu nemocnice," řekl Právu pár hodin po smrti muže mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Muž umřel asi hodinu poté, co byl vyveden. Soudní pitva přitom nepotvrdila původní verzi lékaře, který ohledával jeho mrtvolu, že mohl zemřít na podchlazení. Podle předběžného pitevního nálezu měl bezdomovec zápal plic, srdeční chorobu, infekci kůže, svrab a vši. Celkově byl jeho organismus velmi oslabený.

--------------------------------

vidite mili kapitalousi, uplne jiz jako te emerice ...

0 0
možnosti

Rico

1. 2. 2007 16:25
Budeme klouzat a nebudeme se před našima očima mít možnost procválat historií.

Jsem rozhodně přesvědčen, že výkvěty stylu jako: „… režisérův cit ale poznáme především díky nepřehlédnutelným tvářím i v těch nejmenších rolích … přesto se může stát, že po nich budeme klouzat pohledem a nebudeme se mít čeho zachytit, před našima očima procválá na filmovém plátně historie, lidé budou obviňováni, mučeni, popravováni – a nás to nijak hluboko nezasáhne …“ zajisté procválají před našima vnitřníma očima, ale zato poznáme režisérův cit, nepřehlédneme i ty nejmenší role v tvářích, po kterých se může dokonce stát, že po nich uklouzneme, ale nebudeme se mít tudíž čeho zachytit, aniž však budeme někoho mučit a popravovat, ani Darinu Křivánkovou v hlavní roli ne, natož obviňovat pohledem, což by ji stejně nezasáhlo nijak hluboko, neb hlouběji snad už ani na vrcholu být nelze.

0 0
možnosti

brezen37@seznam.cz

1. 2. 2007 14:43
Ozvěna někdejší geniality

Ono je to ve všech dobách stejné.Dnes by asi nebylo možné u nás natočit film proti základnám US army doplněním událostmi z My lai,Iránu či Iráku,o postřílených svatebčanech atd.

0 0
možnosti

hk

1. 2. 2007 14:58
Re: Ozvěna někdejší geniality

No jasne. Stovky spravedlivych odpurcu zakladen jsou brutalne muceny v kobkach pod americkou ambasadou, pribuzni techto hrdinu jsou krute sikanovani v zamestnani a jejich detem je zapovezeno studovat. Mate recht, je to to same jako za inkvizice a za bolsevika. :-D

0 0
možnosti

nnn

1. 2. 2007 14:03
jestli to není slabé proto, že to není pravdivé

Forman byl silný, když točil věci podle pravdy, i když třeba ze špatného úhlu.

O lži se ale někdy točí dost blbě, že?

0 0
možnosti

vládík

1. 2. 2007 15:33
Re: jestli to není slabé proto, že to není pravdivé

Jaké lži ???

0 0
možnosti

dia

1. 2. 2007 13:55
HISTORICKA NEZNALOST RECENZENTA

historicka neznalost recenzenta: spanelska ikvizice hony na carodejnice neporadala, jeji perzekuce se soustredila predevsim na nabozenske disidentstvi - pronasledovala naznaky protestatntvi, judaismu, islamu. Narozdil od nekterych jinych zemi "carodejnictvi" spanelske ikvizici prislo jako pekna blbost, oni potirali jakykoli nabozensky disent, a za ten i upalovali, ale carodejnictvi skutecne ne.(ostatne tak to ukazuje i formanuv film)

0 0
možnosti

vládík

1. 2. 2007 15:36
Re: NEZNALOST PŘISPĚVATELE

Já jsem honu na čarodejnice rozuměl eufemisticky. Tak, jako řekneme, že se nyní pořádají hony na ty, co se jen trochu zamýšlejí nad účelností základny v Čechách či nad ekologií. Tedy hony na čarodějnice.  Já to vždy chápal jako velmi běžné přirovnání.

0 0
možnosti

Sebastian

1. 2. 2007 13:44
pochopil to nekdo?

Byl jsem na uterni predpremiere. toto je jiz treti recenze, co na ten film ctu, a zatim se mi zda, ze ho nikdo nepochopil. Film je jen a pouze, jak znaci nazev, o Goyovych prizracich. Kdo zna mistrovo dilo, vi, ze je maloval a kreslil celou dobu s takovou hruznosti, ze se nad tim dodnes podivujeme a patrame, co za jeho prizraky a strachy z zivota, smrti, starnuti, osklivosti atd... stalo; a Forman, podle me, nabizi odpoved. Ze se kritici domahaji jednoznacneho "formanovskeho" hrdiny, mi prijde posetile. Forman prece nemusi filmovat podle sablony byt by byla jeho vlastni.

Film byl desivy i poeticky, moc se mi libil, kazdemu bych ho doporucoval...

0 0
možnosti

vládík

1. 2. 2007 15:38
Re: pochopil to nekdo?

Film jsem neviděl. Ale že by Forman měl jen prvoplánový film? Jen o těch přízracích?   Takže je otázka, kdo nepochopil.

0 0
možnosti

IDOL

1. 2. 2007 13:06
OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE JE ..............

......... NEVYUŽITÁ FORMANOVA PŘÍLEŽITOST!

PS ..... MILOŠ MOHL GENIÁLNÍMU HRABALOGU JIŘÍMU MENZELOVI POMÁHAT S REŽIÍ DRUHÉHO DĚJOVÉHO PLÁNU, NEBO HLÍDAT KLAPKU!

0 0
možnosti

gakusei

1. 2. 2007 14:19
Re: OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE JE ..............

Obsluhoval jsem Anglického krále je nenatočitelné, je to příliš dobrá próza, jejíž síla je v narativní, vypravěčské dikci, ne v pitvorně povybíraných reáliích, mohly vzniknout jenom sračky a taky vznikly. Co se týče Formana, kromě Amadea nenatočil v americkém období dobrý film. Ty výtvory jsou křečovité a nepřirozené jako dnešní americký mainstream sám. Všeumrtvující americká ztrnulost plynoucí z jejich stupidní neocon ideologie. Fuj tajbl.

0 0
možnosti