Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

O úspěch dokumentu na Sundance se přičinili i Češi

Kultura

  14:00
PARK CITY/PRAHA - Cenu za režii v kategorii mezinárodních dokumentů na právě skončeném festivalu Sundance získal gruzínský snímek The Machine Which Makes Everything Disappear, který vznikl za přispění českého projektu DOK.Incubator a českých postprodukčních společností Avion Postproduction, Bystrouška a I/O post.

Gruzínský film The Machine Which Makes Everything Disappear uspěl na festivalu Sundance foto: Reprofoto

Co je DOK.Incubator?

DOK.Incubator je kreativní think-tank, který vznikl v roce 2012 proto, aby pomáhal talentovaným mladým dokumentárním režisérům s nadějnými filmy prorazit na čím dál více konkurenčním filmovém trhu. Na workshopu tak půl roku intenzivně pracují pod vedením předních evropských střihačů, producentů i obchodníků s filmy a spolu s nimi na míru šijí strategii každému filmu.

Film The Machine Which Makes Everything Disappear natočila začínající gruzínská režisérka Tinatin Gurchiani. „Věděli jsme, že točíme film do kin, ale nemohli jsme najít distributora, neměli jsme žádné peníze na postprodukci,“ vysvětluje, v čem jí pomohl český projekt DOK.Incubator. „Zachránila nás česká studia, která umožnila zdarma film smíchat a vyrobit jeho distribuční kopii.“

Její meditativně laděný dokument o životě mladých lidí v Gruzii, se tento podzim dostává do hlavních světových dokumentárních soutěží na festivalech DOK.Leipzig, newyorské přehlídky MoMA či právě Sundance.

V rámci DOK.Incubator zkušení profesionálové, kteří produkují oceňované evropské snímky, pomáhají začínajícím nadějným filmařům. „Jen talent není tím, co dělá film úspěšným, talentu se všude rodí stejně. Přesto jsou některé výjimečné kinematografie, jako je např. dánská, které produkují jeden výborný film za druhým. Jsou to totiž země, kde umějí dobře pracovat na vývoji filmu,“ vysvětluje ředitelka projektu Andrea Prenghyová.

Hlavní ceny na Sundace získaly skutečné příběhy

Hlavní ceny na americkém festivalu nezávislého filmu Sundance získaly drama Fruitvale a dokumentární snímek Blood Brothers.

Film Fruitvale režíroval jako svůj první snímek 27letý Ryan Coogler. Snímek je založen na skutečném příběhu 22letého Oscara Granta, který byl zabit policií v Kalifornii a jehož smrt rozpoutala protesty proti policejní brutalitě. Snímek Blood Brothers (pokrevní bratři) sleduje osudy Američana, který se přestěhoval do Afriky, kde začal v sirotčinci pracovat s dětmi nakaženými virem HIV. "To, že jejich příběh může každý vidět, je úžasné," prohlásil režisér filmu Steve Hoover. Festival Sundance založil americký herec Robert Redford jako protiváhu hollywoodským studiím.

Autoři: ,