Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Patricia Janečková vyhrála jako dítě Talentmanii. foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda Janečková. Podlehla zákeřné nemoci, se kterou od třiadvaceti bojovala. Zprávu o úmrtí sdělila její manažerka Jana Švábová.
  8:23aktualizováno  9:50

Patricia Burda Janečková se narodila v Německu slovenským rodičům, vyrůstala a žila v Ostravě, kde absolvovala operní zpěv na Janáčkově konzervatoři.

„Nezdálo se mi, že dělám něco výjimečného. Zpívala jsem, protože mě to bavilo a šlo mi to. Jako zázračné dítě bych se rozhodně nenazvala, ale možná to tak někomu mohlo připadat,“ popsala své začátky v rozhovoru pro Magazín DNES.

„Začala jsem zpívat ve čtyřech letech, v podstatě stejně jako jiné děti v pěveckém sboru. Rodiče mě přihlásili na různé kroužky, ale já je postupně opouštěla a zůstala u zpěvu. Časem mně základní umělecká škola nestačila, chtěla jsem zpívat něco těžšího, ale tam to nešlo,“ dodala.

V osmi letech tak prošla konkurzem k Lence Živocké, která vede dětské operní studio v Divadle Antonína Dvořáka. „Pak jsem nastoupila na konzervatoř, potom na Fakultu umění Ostravské univerzity, kde jsem studovala operní zpěv. Celé roky mě učí stále stejná profesorka, první dáma ostravské opery Eva Dřízgová,“ pokračovala Janečková

Zpěvačka vystupovala na festivalech v Česku i zahraničí, jako sólistka účinkovala s mnoha českými a slovenskými symfonickými a komorními orchestry, působila v Národním divadle Moravskoslezském.

Patricia Janečková (uprostřed)na snímku s operní pěvkyní Evou Urbanovou a Karlem Gottem při křtu svého debutového alba (listopad 2011)

V roce 2010 coby dvanáctiletá vyhrála česko-slovenskou televizní soutěž Talentmania. Šek jí tehdy předal slovenský operní pěvec Peter Dvorský, který přiznal, že jí vítězství upřímně přál. „V tvém hlase je vkus, inteligence, čisté srdce i čistý hlas,“ řekl Dvorský s dojetím dívce, která porazila více než 10 tisíc soutěžících, kteří do soutěže vstoupili.

„Nijak jsem to neprožívala, bavilo mě, že zpívám, a bylo mi jedno, jestli vyhraju, nebo ne. Byla jsem ještě dítě. Po vítězství začala těžší kapitola. Nebyla jsem zvyklá na kamery, fotoaparáty, diktafony. Neuměla jsem mluvit s dospělými, byla jsem stydlivá,“ vzpomínala na úspěch po letech.

V roce 2014 se stala absolutní vítězkou světové pěvecké soutěže Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě. Získala tak stipendium na letních pěveckých kurzech v italském Arezzu. V roce 2016 obdržela tři ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži Antonína Dvořáka v Karlových Varech.

Ještě v červnu hrála

Loni oznámila, že bojuje se zhoubným nádorem prsu. „Samozřejmě, že to byl obrovský šok. Pro výsledky jsem jela s klidem, nenapadlo mě, že můžu slyšet tak špatnou zprávu. Během několika minut se můj život úplně otočil. A k tomu ještě v takové situaci musíte být silnější než ostatní,“ uvedla v rozhovoru pro Magazín DNES.

„Byla jsem obsazena do hlavní role v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě, měla jsem dělat Smetanovy Dvě vdovy. To byla první velká věc, kterou jsem musela pustit. Další mi trochu zavařila při studiu na vysoké škole. Měla jsem ve Státní opeře v Praze hlavní roli v operetě Ples v hotelu Savoy a já si to napsala jako téma na magisterskou práci. Protože jsem nemohla zkoušet a pak ani vystupovat, zároveň jsem přišla o téma na magisterskou práci. Samozřejmě přede mnou byla spousta dalších koncertů v rámci různých festivalů. Všechno se muselo rušit,“ popisovala v březnovém rozhovoru, jak musela jít rozjetá kariéra stranou.

Zprávu o odchodu mladé zpěvačky na svých facebookových stránkách uvedlo i Národní divadlo moravskoslezské. „Naše milá kolegyně, operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka,“ uvedla scéna ve vzpomínce a připomněla, že si na tamních prknech naposledy zahrála v muzikálu West Side Story letos v červnu.

„Sama přišla s myšlenkou nutné alternace ve hře Interview, kterou jí autoři psali takříkajíc na tělo. To, že se ale plánované premiéry nedočká, netušila ještě v létě ani ona sama, ani my. Pochopitelně si ji na jevišti budeme představovat, a proto považujeme za samozřejmé, tuto inscenaci věnujeme její památce. To je ale jen slabá náplast na bolest, kterou nad jejím odchodem všichni cítíme,“ napsalo ještě Národní divadlo moravskoslezské.

Janečková se letos v létě se provdala za herce Vlastimila Burdu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!