Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Pět sester v muslimském područí. Europarlamentní filmovou cenu LUX získal snímek Mustang

Zprávy z EU

  14:05
ŠTRASBURG - Vítězem letošního ročníku filmových cen LUX, které uděluje Evropský parlament, se stal snímek Mustang turecké režisérky Deniz Ergüvenové. Ta dnes ve Štrasburku ocenění převzala z rukou předsedy evropského zákonodárného sboru Martina Schulze. Ústředním motivem filmu je problematika role žen v tradiční muslimské společnosti. Český zástupce se letos do finálního klání, ve kterém se utkaly tři filmy, nedostal.

Z filmu Mustang režisérky Deniz Ergüvenové. foto: Reprofoto

„Mustang svým způsobem ztělesňuje evropské ideály, už jen svým vznikem propojil Francii, Německo a Turecko. Já sama jsem rozkročena mezi Francii a Turecko, sdílím hodnoty obou zemí,“ řekla v děkovném projevu Ergüvenová. Dodala, že vítězství považuje za velikou čest.

Mustang, který vznikl v koprodukci Turecka, Německa, Francie a Kataru, vypráví příběh pěti sester žijících na venkově severního Turecka. Dospívající dívky jsou po zdánlivě nevinné hře s chlapci izolovány od společnosti konzervativní rodinou, která událost vnímá jako nepřístojnost, a nuceny dodržovat tradiční roli muslimských žen.

Europoslanci v užším výběru hodnotili tři snímky. Vedle Mustangu to byl ještě film Mediterranea italsko-amerického režiséra Jonase Carpignanoa a film Lekce bulharské manželské režisérské dvojice Petara Valchanova a Kristiny Grozevové.

Ceny LUX uděloval Evropský parlament podeváté. Loni zvítězilo drama Ida polského režiséra Pawla Pawlikovského. Tento snímek letos získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny.

Autoři: ,