Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Petr Sís dostal prestižní cenu za ilustrace

Kultura

  17:30
BOLOŇA - Výtvarník Petr Sís získal na knižním veletrhu v italské Boloni za ilustrace dětských knížek Cenu Hanse Christiana Andersena. Andersenova cena je nejvyšší mezinárodní ocenění pro tvůrce knih pro děti a mládež za celoživotní dílo.

Výtvarník Petr Sís

Jedenáctičlenná odborná porota ocenila Síse jako mimořádně originálního autora, uvedla Radana Litošová z nakladatelství Labyrint, které Sísovy knihy v Česku vydává. Porotci podle ní ocenili, že Sís s bohatou představivostí vytváří mnohoznačné a věrohodné příběhy, přičemž využívá různé umělecké přístupy.

Cena Hanse Christiana Andersena se uděluje každé dva roky žijícímu autorovi a ilustrátorovi za významný přínos pro literaturu věnovanou dětem.

Ceny pro Petra Síse

Petr Sís, který od začátku 80. let minulého století žije ve Spojených státech, se svými autorskými knihami na veletrhu v Boloni uspěl již několikrát. V roce 2004 dostal hlavní cenu v kategorii populárně naučné literatury za publikaci Strom života o Charlesi Darwinovi. Před čtyřmi lety zvítězila ve stejné kategorii jeho kniha Zeď / The Wall.

Za své texty letos Cenu Hanse Christiana Andersena získala María Teresa Andruettová z Argentiny. Zlaté medaile oběma oceněným autorům předá koncem letošního srpna v Londýně dánská královna.

Z českých výtvarníků tuto cenu v minulosti získali Jiří Trnka a Květa Pacovská.

Autor: