Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Cancel culture vítám. Z takové absurdity se dá dělat sranda, říká Petr Zelenka


Koketoval s matematikou. Petr Zelenka nakonec skončil na FAMU a dobře udělal. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Premium Rozhovor
Pětapadesátiletý dramatik a režisér Petr Zelenka si za hru Fifty odnesl již třetí cenu divadelní kritiky (dříve Alfréda Radoka), o nominacích ani nemluvě. Patří k nejúspěšnějším domácím autorům, a to i v zahraničním měřítku. Zelenka umí psát, je originální, vtipný a nebojí se jít na hranu, vršit peripetie a zvraty. Především je ale géniem dialogu. A vždy vyhmátne téma, které právě rezonuje.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

A to je i ve hře Fifty, v níž se věrně odráží současný rozkol v naší společnosti. „Jakékoliv téma začneme diskutovat, hned u toho zjistíme, jak moc jsme rozdělení,“ dodává.

Lidovky.cz: Je Fifty autobiografická hra?
Jak jsem psal v divadelním programu: opět vycházím z různých historek lidí kolem sebe, které jsem poskládal dohromady. Podobně postavení byli i Samotáři.

Lidovky.cz: Divák se domýšlí, kolik je tam toho z vás, protože hlavní hrdina je v druhé půli šestého decénia stejně jako vy, takže už to není krize středního věku, ale řekněme deprese z prvních příznaků stáří...
V té hře je svým způsobem autobiografický pocit strašného zklamání z prezidentských voleb v roce 2018, kdy podruhé vyhrál Miloš Zeman. A ještě se do toho promítá pocit, že i když už člověk nemusí nic dokazovat lidem kolem sebe, stejně se nemůže na některé zásadní věci vykašlat. Ale ty jednotlivé historky, to je fabulace.

Lidovky.cz: Bavilo mě, jak si pohráváte s časovými rovinami, hra se sice odehrává před pěti lety, ale vy jste tam obratně dostal i to, čím dnes žijeme.
Děj končí v roce 2019 a to, že David dostal velkou zakázku v Mariupolu, aby tam stavěl domy, je hořký vtip pro nás. Hrou se vine deziluze z toho, že národ je rozdělený, a to trvá. Žijeme v bublině a člověk si na to pomalu zvyká. Jakékoliv téma začneme diskutovat, hned se zjistí, jak moc jsme rozdělení.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...